Софийска филхармония МЕГАБОРД

Путин обвини Запада във възраждане на нацизма

Само танкове T-34 от ВСВ бяха включени в парада на Червения площад

От ляво надясно: президентът на Киргизстан Садир Джапаров, руският президент Владимир Путин, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон на парада за 9 май на Червения площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин обвини Запада във възраждане на нацизма

От ляво надясно: президентът на Киргизстан Садир Джапаров, руският президент Владимир Путин, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон на парада за 9 май на Червения площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Против Русия е обявена истинска война, а Западът забрави кой го освободи и насажда агресивен национализъм. Това бяха основните тези в речта на Путин на Червения площад в един от най-скромните паради за 9 май от години.

В сайта на Кремъл е публикувана речта на руския президент, която е изпъстрена с противоречия. Само в едно слово Путин успява да каже, че западните елити разделят обществото и сеят национализъм и да защити глобализма, но и да подчертае изключителността на руския народ. Руският президент заявява, че всяка война, която руснаците започнат, е отечествена, народна и свещена. В крайна сметка обаче никаква нова теза не бе включена в речта на руския президент и риториката му остана същата, каквато е от началото на войната срещу Украйна.

На площада пред Кремъл не бяха демонстрирани модерни оръжия, парадът не включваше въздушни демонстрации и само танкове от Втората световна война бяха показани пред публиката, която според коментаторите никога не е била толкова малко.

Съветски танк T-34 на военния парад за деня на победата на Червения площад в Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва мерките за сигурност са изключително засилени, а опасенията от атентати са високи, затова и в много руски градове тържествата по случай 9 май са отменени. Няколко дни подред дори GPS-системите в центъра на руската столица са изцяло заглушени, за да не могат да се ориентират безпилотни дронове.

На трибуната до руския президент тази година бяха само президентите на някои от страните от СНГ – Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах