Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Путин определи 8 юли за руска алтернатива на Свети Валентин

„Денят на семейството, любовта и верността” трябва да възпитава децата в традиционни ценности

Указът на Путин на практика означава, че Русия ще отбелязва Деня на любовта два пъти в годината - някои руснаци празнуват и на 14 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин определи 8 юли за руска алтернатива на Свети Валентин

Указът на Путин на практика означава, че Русия ще отбелязва Деня на любовта два пъти в годината - някои руснаци празнуват и на 14 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се сдоби със свой „традиционен” празник на любовта, който трябва да бъде алтернатива на западния Свети Валентин, съобщава РИА „Новости”.

Днес Владимир Путин е подписал указ, с който обявява 8 юли за „ден на семейството, любовта и верността”. Денят е избран според руския православен календар, в който на тази дата се отбелязва паметта на светите Петър и Феврония Муромски. Двамата са руски светци, познати от текст от ХVІ век. Според повестта, посветена на Муромски, няколко години преди да бъде обявен за княз, Петър убива змей, но кръвта на змея го разболява от проказа. Сънува, че може да го излекува само дъщеря на пчелар. Така открива крепостната селянка Феврония и обещава да се ожени за нея. След излекуването не удържа на думата си, но тя предвидливо не била излекувала един струпей и болестта се върнала. Тогава му се налага все пак да мине под венчило с нея и да управляват заедно княжеството. След години двамата станали монах и монахиня, и молели Бог да им позволи да умрат в един ден,  като пожелали да ги погребат в един гроб. Наистина умрели едновременно, но църквата отказала съвместното им погребение. На следващия ден обаче те се оказали по чудо в един и същи гроб.

В заповедта на Путин за празника 8 юли се казва, че той се създава официално за „съхраняване на  традиционните семейни ценности и духовно-нравственото възпитание на децата и младежите”. 8 юли досега се отбелязваше неофициално от 2008 г. насам като руска алтернатива на Свети Валентин. Все пак по-голямата част от руското общество празнува и световния Ден на любовта през февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах