Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин отказа да финансира просветителска акция заради Дмитрий Глуховски

„Тоталната диктовка” се провежда ежегодно от 2004 г., но за пръв път остава без средства

Дмитрий Глуховски. Снимка: Варна Лит/Фейсбук - Путин отказа да финансира просветителска акция заради Дмитрий Глуховски

Дмитрий Глуховски. Снимка: Варна Лит/Фейсбук

Дмитрий Глуховски и политическите му възгледи станаха причина президентският културен фонд в Русия да откаже финансиране на едно от най-големите просветителски събития в страната, съобщава изданието „Газета”.  От 2004 г. досега събитието „Тотална диктовка” е получавало средства от „Фонда на президентските грантове”.

Още през ноември 2020 г. директорът на Россътрудничество Евгений Примаков заяви, че няма да поддържат проекта „по сериозни причини” и организацията няма да предостави възможност за провеждане на събитието извън границите на Русия. Лично Дмитрий Глуховски заяви, че в поста си в руската социална мрежа „Телеграм” Примаков го е нарекъл „русофоб”. Преди няколко дни стана ясно, че освен Россътрудничество, и президентският фонд е отказал да помогне на „Тотална диктовка”.

„Тотална диктовка” е ежегодна просветителска акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи. Тя се организира с помощта на активисти и доброволци и под шапката на фондация „Тотална диктовка”. По време на акцията всеки желаещ може да пише под диктовка от специално написан текст, за да покаже, че грамотността и любовта към езика са важни. За автор на уникален текст специално за „Тоталната диктовка” всяка година организаторите канят различен писател.

Дмитрий Глуховски беше обявен за автор на 2021 г. през ноември миналата година. За проявата през тази година по собствените му думи той е избрал история, посветена на наследството и самореализацията на жените с жизнеутвърждаващ финал. Авторът на популярните и унас книги „Метро 2033”, „Бъдеще”, „Здрач” и „Текст” неведнъж е изразявал несъгласие с политиката на Путин и с поведението на Русия спрямо Украйна. През 2019 г. писателят гостува у нас по време на летния фестивал „Варна Лит”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90