Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин отрича да е най-богатият човек на света

В интервю пред Оливър Стоун руският президент говори за пари и за Сталин, но мълчи за задаващите се избори

В петък по американския телевизионен канал „Шоутайм“ бе показана четвъртата част от филма на Оливър Стоун „Интервю с Путин“. Снимка: „Шоутайм“ - Путин отрича да е най-богатият човек на света

В петък по американския телевизионен канал „Шоутайм“ бе показана четвъртата част от филма на Оливър Стоун „Интервю с Путин“. Снимка: „Шоутайм“

В четвъртата част от дългото си интервю пред Оливър Стоун Владимир Путин опровергава слуховете, че е „най-богатият човек на света”, съобщава РИА „Новости“

„Нямам такова богатство, за каквото говорят“, казва руският лидер.

Режисьорът се интересува и дали Путин има банкова сметка в Кипър.

„Не, и никога не съм имал. Това са глупости. Ако беше вярно, отдавна щяха да я извадят – отговаря президентът. – Не мисля, че това (богатството – бел. ред.) е голямо щастие. Сега, в условията на криза, щяхте да мислите какво да правите с тези активи, как да ги опазите, къде да ги разположите и щяха да ви докарат само главоболия. Вие сте много по-богат човек от тези, което имат на сметка много пари. Вие имате свое мнение, имате талант, имате възможност да го проявите, имате възможност да оставите след себе си забележима следа. Парите не носят такова щастие. В ковчега джобове няма, пари със себе си не можеш да отнесеш.”

В интервюто Путин разказва и за сложното си отношение към Сталин. По думите на президента, той е против прекалената демонизации на Сталин, както и против това да бъдат забравяни ужасите на сталинизма. Президентът определя „бащата на народите“ като „сложна фигура“.

Стоун се интересува как Путин се отнася към това, че Сталин е довел Русия до победата над фашизма.

„Мисля, че вие сте много хитър човек“, парира въпроса руският президент. И отвръща, че Сталин е бил „продукт на своята епоха“, за когото може да съществуват различни мнения — от демонизация, до признание на неговите заслуги в борбата с нацизма.

По време на разговора Стоун пита президента на Русия за неговите планове за изборите през 2018 г.

„Има теми, в които все пак трябва да остане определена интрига. Затова аз няма да дам пълен отговор на вашия въпрос“, отвръща Путин и добавя, че бъдещият президент на страната ще бъде определен от гражданите на Русия.

В петък по американския телевизионен канал „Шоутайм“ бе показана четвъртата част от филма на Оливър Стоун „Интервю с Путин“. Следващата седмица (от 19 до 22 юни) руският „Първи канал“ ще покаже руската версия на филма.

Оливър Стоун започва работа по този проект през пролетта на 2015-а. По същото време синът му Шон започва работа в излъчващия се в Америка руски телевизионен канал Russia Today (RT), сочен за основен рупор на руската пропаганда в САЩ. Шон Стоун e един от водещите на предаването „Watching The Hawks“. Главният редактор на RT Маргарита Симонян обяви преди появата на Стоун-младши, че в своето шоу той ще дава думата на хора, „които са се оказали изхвърлени от ефира на собствената си страна“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС