POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин разпнат на кръст в двора на КГБ в Рига (снимки)

Авторът на инсталацията с руския президент е неизвестен

„Заслужавам да забия един пирон“, казва един от посетителите на експозицията. - Путин разпнат на кръст в двора на КГБ в Рига (снимки)

„Заслужавам да забия един пирон“, казва един от посетителите на експозицията.

В двора на бившата сграда на КГБ в латвийската столица Рига се появи статуя на руския президент Владимир Путин, разпънат на кръст. В инсталацията, чийто автор остава анонимен, всеки може да забие пирон, предава местният канал ТВ5.

„Фактът, че подобен експонат се намира в центъра на града и е точно при тази сграда, е закономерен. Самият аз съм си патил от такива учреждения и сега смятам, че заслужавам да забия един пирон“, казва Роналдс, един от посетителите на новата атракция.

Разпнатият Путин е една от 10-те творби в двора на бившето КГБ. Сред тях е още и статуя на автомобил, от който се стича кръв. Тя символизира, според автора си, че хората в грохота на града са престанали да се чуват един друг.

„Харесва ми, когато хората погледнат в дълбочината на изложбата. Тя започва да търси нещо, да изтегля символи от личния опит“, казва авторът на инсталацията с колата Андрис Марачковски.

Експозицията е безплатна и може да се види до края на май.

putin1

putin2

putin3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС