Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин забрани псувнята в руската култура със закон

Изпуснеш ли дума като мать в ефира, глобата е до 1500 долара

Рожденият ден на Владимир Путин е на 7 октомври. - Путин забрани псувнята в руската култура със закон

Рожденият ден на Владимир Путин е на 7 октомври.

Псувнята и вулгарните думи в руската култура вече са забранени със закон! Президентът Путин наложи цензура във филмите, сериалите, спектаклите, медиите и пр.

Руските творци са в ужас как ще поставят и играят занапред в театъра и киното, тъй като огромна част от произведенията на родната им и чуждата драматургия, са пълни с нецензурни слова.

Има и друг проблем – ако изхвърлят тези фрази от една пиеса или сценарий, това е в противоречие със Закона за авторското право.

За всяка изпусната в ефир дума „професионалните“ нарушители ще бъдат глобявани с 50 хиляди рубли, което се равнява на около 1500 долара, а индивидуалните персони, които прекрачат тази забрана, ще трябва да се бръкнат с 2500 рубли (70 долара).

В закона са посочени и конкретните думи, които не могат да бъдат използвани в изкуството. Най-фрапантната сред тях е „мать” (майка). Аргументът е, че тази дума и нейните производни могат да бъдат вплетени в неприлични фрази. Това, освен че е нелепо, е и абсурдно, тъй като много от творбите на Достоевски, Пушкин и Лермонтов изобилстват от „неприлични” думи. За да преодолеят това „нарушение“, издателите в Русия вече ще продават книгите им с предупредителен знак на корицата.

През 1873 г. Достоевски написва есе, в което възхвалява цялата власт, скрита именно в думата „майка”. „Изведнъж разбрах, че всички мисли, чувства и цялата палитра от емоции, които бълбукат в мен, може да бъдат изразени само с тази дума”, пише Достоевски в есето си, публикувано в “Дневник на писателя”.

През 2003 г. писателят Виктор Ерофеев коментира „мать“ така: „За разлика от неприличната терминология, която е присъща за всеки език, думата „майка” е многопластова, мултифункционална и произносима на повечето езици – на нея трябва да се гледа като на философия, а не като на дума”.

Скоро ще разберем дали законът ще засегне руските потребители на международните социални мрежи и как руската цензура ще се справя с ругатните и неприличните думи в чуждите филми.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg