Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин заплашва Европа с цитати от народни приказки

В неговата трактовка Европа е измаменият вълк, а Русия – хитрата лисица

Владимир Путин на Източния икономически форум във Владивосток, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин заплашва Европа с цитати от народни приказки

Владимир Путин на Източния икономически форум във Владивосток, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин заплаши Европа с цитат от руската версия на приказката „Болен здрав носи“, съобщават руските медии. Като заяви, че Русия ще спре абсолютно всички доставки на енергия в Европа – газ, нефт, въглища и мазут, руският президент добави: „Ще ни остане само да повтаряме: „Мръзни, мръзни, вълча опашко!“.

Руската приказка не се отличава особено от българската ѝ версия. В нея старец лови риба на реката и докато се връща, вижда престорилата се на мъртва лисица на пътя и я мята в каруцата си, а тя успява да изхвърли целия му улов. Срещнал я вълкът и лисицата го накарала да повярва, че може да улови риба, като потопи опашката си в реката. Опашката замръзвала, докато лисицата тихичко повтаряла „Мръзни, мръзни, вълча опашко!“. След като вълкът се измъкнал пребит, лисицата успяла да го измами, че е по-зле от него и той я носил на гърба си, докато тя му се присмивала с думите „Бит небития носи“. Явно в трактовката на руския президент Европа е измаменият вълк, а Русия – хитрата лисица.
Българският вариант на приказката е известен като „Болен здрав носи“ и в него липсва призивът „Мръзни, мръзни, вълча опашко!“.

Изказването на руския президент стана при откриването вчера на Източния икономически форум във Владивосток, на който гостуват лидерът на военната хунта на Миянма Мин Аун Хлайн и посланикът на Северна Корея Син Хон Чхол.

В същото изказване руският президент заяви, че досега Русия не е загубила абсолютно нищо от войната срещу Украйна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90