Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Quo vadis, Еuropa?

 - Quo vadis, Еuropa?

Става все по-очевидно и по-тревожно, защото евроатлантическите политици, особено „дяволът“ на Европа – Девела*, като трите маймуни притискат устата, очите и ушите си, за „да не се вижда, чува и говори нищо лошо”** за диктата на малцинството (minority majority), и така бездействат неолиберално и мултикултурно на случващото се нашествие на насилието и тероризма в Европа, неуважаващо християнските ценности и култура.

Съвременна Европа спешно се нуждае от възстановяване на парадигмата на класическия либерализъм за равни права и равни задължение на всички хората, живеещи в нея. Тоест, осъществяване на интеграция, базирана на „Когато си в Европа, прави като европейците“.

Това може да направи някой „избран и съвършен баща“***. Чийто девиз да е: „Не ме водят, аз водя“ (Non ducor, duco). Особено в България. За да има национална сигурност – политическа, икономическа, образователна, демографска. А не пропагандатори на евроатлатически неолиберализъм и мултикултурализъм, като президента на България, професори, особено един богослов от Софийския университет, и слугите на БХК и други НПО.

Нужни са спешни политически и законни действие, защото:

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист;

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ;

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз;

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин;

Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

Ако беше жив авторът на „Когато те дойдоха“ – германският пастор и антинацист Мартин Нимьолер (1892-1984) – щеше да добави:

„Когато бежанците дойдоха в Европа, тя* им каза „Елате всички!“

А Александър Блок (1880-1921) щеше да напише:

„И става безпощадно ясно: Европа бе – и отлетя!“


*От англ. devil – дявол, и Ангела (Devil и Angela – Devela Merkel).

** Историята на трите маймуни се обяснява в Япония с еднаквия смисъл на думата „зару”, която означава както маймуна, така и бездействие.

***Мустафа – избран, Кемал – съвършен, Ататюрк – баща на турците. Без убийстава обаче на арменци и тракийски българи!

Бел. ред. – Quo vadis, Еuropa? – от лат. Къде отиваш, Европа?


Рубриката „На Площада“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често се изявявате във форума за коментари под статиите ни, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име или с утвърдения ви в сайта псевдоним. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература, на имейл текстове на адрес mail@ploshtadslaveikov.com.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg