Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Радецки марш“, или как един селянин променя хода на историята

Близо 40 години най-известното произведение на Йозеф Рот бе библиографска рядкост у нас

„Радецки марш“ е второто издание у нас на книгата на Йозеф Рот, което излиза под нова редакция. Снимка: Изд. „Лист“ - „Радецки марш“, или как един селянин променя хода на историята

„Радецки марш“ е второто издание у нас на книгата на Йозеф Рот, което излиза под нова редакция. Снимка: Изд. „Лист“

След като дълги години бе смятана за библиографска рядкост, у нас излиза ново издание на „Радецки марш“ на австрийския писател Йозеф Рот. Смятана за един от десетте най-добри романа в германоезичната литература на ХХ век (според класацията на фондация „Literaturhaus München“ и медийния конгломерат „Bertelsmann“ от 1999 г.), книгата ще се появи на Базара пред НДК на щанда на издателство „Лист“.

Преводът на романа е същият, поместен в изданието от 1981 г., дело на Елена Матушева-Попова. Произведението обаче излиза под нова редакция, осъществена от проф. Ана Димова, смятана за най-изтъкнатия познавач на творчеството на Йозеф Рот към днешна дата в България. Това е едва второто издание на романа у нас след излизането му в оригинал през 1932 г.

Действието в „Радецки марш“, най-известната творба на Рот, се задвижва от подвига на един словенски селянин, който спасява живота на своя император, а на другата сутрин се събужда благородник. Наследниците му растат с мисълта, че най-важното в живота им е да служат на Негово Величество. С историята на три поколения на рода Трота, основни действащи лица, той разказва за упадъка и разпада на Хабсбургската империя, а паралелно с нея върви и упадъкът на Трота. Между страниците на „Радецки марш“ авторът поставя и толкова болезнената за днешната ни действителност тема за пренаписването на историята и присъдата на времето.

От героите в романа само първият Трота има пръст в хода на историята, и пак единствен той се отказва от мястото си в нея, защото не е съгласен с подмяната на истинската история.

Публикуван на английски през 1933 г., „Радецки марш“ печели широка популярност и е определен от писателя Марио Варгас Льоса за най-добрия политически роман, писан някога.

„Радецки марш“ е третото заглавие от Йозеф Рот с емблемата на „Лист“ след романа „Гробницата на капуцините“ и сборника с новели и разкази „Легенда за светия пияница“. Корицата е на Дамян Дамянов, автор на художественото оформление и на останалите творби на Рот в каталога на издателството.

Новите издания на произведения на Йозеф Рот на българския книжен пазар. Снимка: Изд. „Лист“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах