„Радецки марш“, или как един селянин променя хода на историята

Близо 40 години най-известното произведение на Йозеф Рот бе библиографска рядкост у нас

„Радецки марш“ е второто издание у нас на книгата на Йозеф Рот, което излиза под нова редакция. Снимка: Изд. „Лист“ - „Радецки марш“, или как един селянин променя хода на историята

„Радецки марш“ е второто издание у нас на книгата на Йозеф Рот, което излиза под нова редакция. Снимка: Изд. „Лист“

След като дълги години бе смятана за библиографска рядкост, у нас излиза ново издание на „Радецки марш“ на австрийския писател Йозеф Рот. Смятана за един от десетте най-добри романа в германоезичната литература на ХХ век (според класацията на фондация „Literaturhaus München“ и медийния конгломерат „Bertelsmann“ от 1999 г.), книгата ще се появи на Базара пред НДК на щанда на издателство „Лист“.

Преводът на романа е същият, поместен в изданието от 1981 г., дело на Елена Матушева-Попова. Произведението обаче излиза под нова редакция, осъществена от проф. Ана Димова, смятана за най-изтъкнатия познавач на творчеството на Йозеф Рот към днешна дата в България. Това е едва второто издание на романа у нас след излизането му в оригинал през 1932 г.

Действието в „Радецки марш“, най-известната творба на Рот, се задвижва от подвига на един словенски селянин, който спасява живота на своя император, а на другата сутрин се събужда благородник. Наследниците му растат с мисълта, че най-важното в живота им е да служат на Негово Величество. С историята на три поколения на рода Трота, основни действащи лица, той разказва за упадъка и разпада на Хабсбургската империя, а паралелно с нея върви и упадъкът на Трота. Между страниците на „Радецки марш“ авторът поставя и толкова болезнената за днешната ни действителност тема за пренаписването на историята и присъдата на времето.

От героите в романа само първият Трота има пръст в хода на историята, и пак единствен той се отказва от мястото си в нея, защото не е съгласен с подмяната на истинската история.

Америка за България

Публикуван на английски през 1933 г., „Радецки марш“ печели широка популярност и е определен от писателя Марио Варгас Льоса за най-добрия политически роман, писан някога.

„Радецки марш“ е третото заглавие от Йозеф Рот с емблемата на „Лист“ след романа „Гробницата на капуцините“ и сборника с новели и разкази „Легенда за светия пияница“. Корицата е на Дамян Дамянов, автор на художественото оформление и на останалите творби на Рот в каталога на издателството.

Новите издания на произведения на Йозеф Рот на българския книжен пазар. Снимка: Изд. „Лист“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3