Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Радиоактивен туризъм в Чернобил след сериала на HBO

Екскурзии в забранената зона с туроператори и нелегални нощувки със сталкери

Туристка си прави селфи в Чернобил. Успехът на сериала на HBO е довел до двойно увеличение на екскурзиите в радиоактивната зона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Радиоактивен туризъм в Чернобил след сериала на HBO

Туристка си прави селфи в Чернобил. Успехът на сериала на HBO е довел до двойно увеличение на екскурзиите в радиоактивната зона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След излизането на сериала „Чернобил” на HBO все повече хора започват да се интересуват от Чернобилската Забранена зона. „Радиоактивният туризъм” вече е добре развит в Украйна, но за Беларус е ново явления.

През март Забранената зона е била посетена от седем души, през април броят на посетителите е нараснал до 64, казва пред РИА „Новости“ зам.-директорът на Полеския държавен екологичен резерват Максим Кудин. Той отбелязва, че графикът за екскурзиите за юни и юли вече е запълнен.

„В състояние сме да посрещнем до 10 групи месечно, засега това е максималната пропускателна способност на научната част”, добавя той.

Кудин обяснява, че за Беларус чернобилският туризъм е ново направление – указът, даващ на операторите правото да се занимават с туристически дейности на територията на Полеския резерват, е подписан през ноември 2018 година. Повечето туристи идват от Полша, Холандия и бившите съветски републики. Цената на екскурзиите за група варира от 160 до 350 долара, в зависимост от броя на посетителите, продължителността на маршрута и транспорта.

Америка за България

Според Кудин сред най-популярните маршрути влиза посещение на селището Солнечний, в което има жилищни блокове, училище, детски градини, търговско-развлекателен комплекс. Ако посетителите спазват точно инструкциите,  получените от тях дози радиация ще бъдат минимални.

Полеският държавен радиационен и еко-резерват е създаден през 1988 г. за радиобиологични и екологични изследвания. На територията му има 96 изоставени населени места. В резултат на взрива в четвърти енергоблок на централата на радиоактивно облъчване са били подложени почти 8,4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия. Около АЕЦ е създадена Забранена зона, от която са евакуирани и двата града — Припят и Чернобил.

В украинската част на Зоната няколко туроператори всекидневно организират екскурзии. Всичко е като в обичайните еднодневни разходки – два часа с автобус дотам, снимки на фона на местните забележителности, обяд, магнитче за спомен и обратно назад – само че трябва да се носят дозиметри и да се спазват няколко прости правила. Украинските туроператори съобщават за двойно увеличение на туристите след сериала на HBO.

През последните седмици всеки ден, освен обслужващите запечатаната централа работници, по няколкостотин туристи посещават Чернобил и Припят. Всеки получава индивидуален дозиметър и трябва да се научи да работи с него.

„Преди всяка екскурзия обучаваме нашите туристи на основните правила за оцеляване в радиоактивна зона”, казва Ярослав Емеляненко, ръководител на компанията „Чернобил тур”, най-големият оператор в Зоната на ЧАЕЦ.

За тези, които не успяват да попаднат на такива екскурзии или просто ги смятат за скучни, си намират нелегални трафиканти. Те са готови да преведат туриста по сталкерски пътечки и да му уредят нощувка в изоставен дом. Програмата е индивидуална, а цените – по договорка. Украинските власти периодично залавят такива незаконно проникнали сталкери. Обикновено нарушителите се разминават с глоба за административно нарушение.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3