Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Радиоактивен туризъм в Чернобил след сериала на HBO

Екскурзии в забранената зона с туроператори и нелегални нощувки със сталкери

Туристка си прави селфи в Чернобил. Успехът на сериала на HBO е довел до двойно увеличение на екскурзиите в радиоактивната зона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Радиоактивен туризъм в Чернобил след сериала на HBO

Туристка си прави селфи в Чернобил. Успехът на сериала на HBO е довел до двойно увеличение на екскурзиите в радиоактивната зона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След излизането на сериала „Чернобил” на HBO все повече хора започват да се интересуват от Чернобилската Забранена зона. „Радиоактивният туризъм” вече е добре развит в Украйна, но за Беларус е ново явления.

През март Забранената зона е била посетена от седем души, през април броят на посетителите е нараснал до 64, казва пред РИА „Новости“ зам.-директорът на Полеския държавен екологичен резерват Максим Кудин. Той отбелязва, че графикът за екскурзиите за юни и юли вече е запълнен.

„В състояние сме да посрещнем до 10 групи месечно, засега това е максималната пропускателна способност на научната част”, добавя той.

Кудин обяснява, че за Беларус чернобилският туризъм е ново направление – указът, даващ на операторите правото да се занимават с туристически дейности на територията на Полеския резерват, е подписан през ноември 2018 година. Повечето туристи идват от Полша, Холандия и бившите съветски републики. Цената на екскурзиите за група варира от 160 до 350 долара, в зависимост от броя на посетителите, продължителността на маршрута и транспорта.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според Кудин сред най-популярните маршрути влиза посещение на селището Солнечний, в което има жилищни блокове, училище, детски градини, търговско-развлекателен комплекс. Ако посетителите спазват точно инструкциите,  получените от тях дози радиация ще бъдат минимални.

Полеският държавен радиационен и еко-резерват е създаден през 1988 г. за радиобиологични и екологични изследвания. На територията му има 96 изоставени населени места. В резултат на взрива в четвърти енергоблок на централата на радиоактивно облъчване са били подложени почти 8,4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия. Около АЕЦ е създадена Забранена зона, от която са евакуирани и двата града — Припят и Чернобил.

В украинската част на Зоната няколко туроператори всекидневно организират екскурзии. Всичко е като в обичайните еднодневни разходки – два часа с автобус дотам, снимки на фона на местните забележителности, обяд, магнитче за спомен и обратно назад – само че трябва да се носят дозиметри и да се спазват няколко прости правила. Украинските туроператори съобщават за двойно увеличение на туристите след сериала на HBO.

През последните седмици всеки ден, освен обслужващите запечатаната централа работници, по няколкостотин туристи посещават Чернобил и Припят. Всеки получава индивидуален дозиметър и трябва да се научи да работи с него.

„Преди всяка екскурзия обучаваме нашите туристи на основните правила за оцеляване в радиоактивна зона”, казва Ярослав Емеляненко, ръководител на компанията „Чернобил тур”, най-големият оператор в Зоната на ЧАЕЦ.

За тези, които не успяват да попаднат на такива екскурзии или просто ги смятат за скучни, си намират нелегални трафиканти. Те са готови да преведат туриста по сталкерски пътечки и да му уредят нощувка в изоставен дом. Програмата е индивидуална, а цените – по договорка. Украинските власти периодично залавят такива незаконно проникнали сталкери. Обикновено нарушителите се разминават с глоба за административно нарушение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах