POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Радиооркестърът се завръща с „пътуване“ до Испания

Първата изява на симфониците от БНР пред публика от началото на годината е със знаменит гост

Рафаел Агире се смята за един от най-добрите съвременни китаристи. Снимка: Симфоничен оркестър на БНР - Радиооркестърът се завръща с „пътуване“ до Испания

Рафаел Агире се смята за един от най-добрите съвременни китаристи. Снимка: Симфоничен оркестър на БНР

Музикално пътешествие до Испания чрез нейната музика предлага Симфоничният оркестър на БНР на 14 май в Зала „България“ – първата им изява пред публиката от началото на годината. Солист на концерта ще бъде Рафаел Агире – един от най-добрите съвременни китаристи. Диригент е Марк Кадин.

От началото на музикалния сезон през есента на миналата година ценителите нямаха много възможности да слушат симфониците на Радиото, дори когато ограниченията биваха отхлабвани. Решението бе на директора на БНР Андон Балтаков, който не позволи изяви на състава дори в периодите, в които останалите културни институции, дори и моловете, имаха право да работят.

Вижте още: ОСОБЕНОСТИ НА ДЪЛГОТО ОТСЪСТВИЕ НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР НА БНР ОТ АФИША

Във време, в което пътуванията за развлечение все още са трудни или невъзможни, Радиосимфониците ще поведат публиката си на път чрез въображението. Ще изпълнят произведения от Шабрие, Де Файя, Римски-Корсаков и знаменития концерт за китара „Аранхуес“ от Хоакин Родриго.

„Исках да направя концерт за всички, за широката публика, без отстъпки пред пандемията и ограничения в репертоара – споделя Марк Кадин. – Имах желание да включа в програмата суперхитове, но да избегна баналността и шаблоните. От една страна, исках да покажа Испания, която вдъхновява много художници. А от друга, да покажа Испания, която обединява и всички ние обичаме“. 

Солист на концерта е Рафаел Агире, който ще гостува за пръв път у нас. Смятан за един от най-добрите изпълнители на „Аранхуес“, испанецът свири пред най-претенциозна публика на сцени като Карнеги Хол, Концертгебау, Елбфилхармони, Концертхаус Виена, Сеул Арт Център и много други. Възходът на неговата кариера тръгва с покоряването на повече от 10 международни топ конкурса. Агире има няколко номинации за „Грами“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС