Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Радиосимфоничният оркестър на Австрия остава без финансиране?

Петиция за запазването на музикалния състав събра близо 50 хил. подписа за три дни

Радиосимфоничният оркестър на Виена с Марин Алсоп. Снимка: Theresa Wey/ORF Radio-Symphonieorchester Wien - Радиосимфоничният оркестър на Австрия остава без финансиране?

Радиосимфоничният оркестър на Виена с Марин Алсоп. Снимка: Theresa Wey/ORF Radio-Symphonieorchester Wien

Радиосимфоничният оркестър на Австрийската радио- и телевизионна корпорация (ORF) може да бъде съкратен заради липса на финансиране. Според изтекли документи корпорацията си е наложила да спести 300 млн. евро до 2026 г. и според директора ѝ Роланд Вайсман музикалният състав е едно от перата, които развалят финансовата дисциплина, съобщава „Südwestrundfunk“.

Музикален директор на Радиосимфоничния оркестър в момента е Марин Алсоп. Ако оркестърът, основан през 1969 г., спре да съществува, това би „разбило сърцето ѝ“, коментира тя. Музикантите свирят най-често в „Музикферайн“ и „Концертхаус“, но често гастролират и по най-престижните зали в чужбина.

Новината предизвика вълна от съпричастност към оркестъра и възмущение към ORF.

„Радиосимфоничният оркестър е незаменим и е много важна част от културното наследство на Австрия, стигащо далеч отвъд границите на страната, и оказва значително влияние върху музикалния живот по света още от създаването си“, заявиха от Виенската филхармония в изявление.

В подкрепа на музикантите се изказаха още „Музикферайн“, Виенският симфоничен оркестър, колегите им от „Klangforum Wien“ и други.

„Не може и не трябва този прекрасен оркестър да се превърне в жертва на мерките за икономии – коментират от австрийското министерство на културата и казват, че ще търсят решение за продължаването на съществуването му. – Културната мисия на оркестъра не трябва да се пренебрегва в предстоящите дискусии за финансирането на ORF.“

Публиката също се обяви в подкрепа на оркестъра – само за няколко дни онлайн петиция за запазването на оркестъра събра над 47 хил. подписа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg