Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рафаело под карантина в Рим

Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500 г. от смъртта на ренесансовия майстор. И още шедьоври на художника на други места в италианската столица

Автопортрет на Рафаело Санцио, 1504/1506, Галерия „Уфици“, Флоренция - Рафаело под карантина в Рим

Автопортрет на Рафаело Санцио, 1504/1506, Галерия „Уфици“, Флоренция

Голямата изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на ренесансовия майстор Рафаело, е поредната жертва на коронавируса. Смятана за едно от събитията на годината, тя отвори врати в музея „Скудерие дел Куиринале“ в Рим на 4 март, но броени дни по-късно правителствен декрет затвори за неопределен период всички музеи в страната. 

В резултат на министерския указ от 8 март 2020 г. музеят „Скудерие дел Куиринале“ ще остане затворен за посещения, докато не бъдат издадени нови правителствени разпоредби“, се казва в сайта на институцията.

Озаглавена просто „Рафаело“, изложбата е с крайна дата 2 юни 2020 г. и все още не се знае дали срокът ще бъде удължен, тъй като голяма част от произведенията са предоставени в заем от музеи, които по договор трябва да ги получат обратно в определения срок. Вече са продадени над 70 хил. билети, огромна част от тях онлайн. Експозицията бе обявена от Министерството на културата на Италия като „несравнима“ по мащаб и най-всеобхватното излагане на творби на гения на Ренесанса в света. Включва повече от 200 шедьовъра – никога досега събирани на едно място – включително картини и скици, както и произведения на други художници от периода. Около 100 от произведенията са на Рафаело, 40 картини са от галерия „Уфици“ във Флоренция, други идват от Лувъра в Париж, Националната галерия в Лондон и „Прадо“ в Мадрид.

„Мадона Грандука“, един от шедьоврите на Рафаело, изложен в голямата експозиция, отбелязваща 500 години от смъртта му.

Освен изложбата в „Скудерие дел Куиринале“, в Рим могат да се видят още шедьоври на художника, тъй като градът е дом на много от неговите произведения. В галерията на Ватиканските музеи, т. нар. Пинакотека, която в момента също е под карантина, се помещават два от най-известните шедьоври на художника – „Коронацията на Дева Мария“ и „Мадона ди Фолиньо“. Във Ватиканските музеи се намират и четири зали, част от апартамента на папа Юлий II, които са изрисувани от художника – Залата на Константин, Залата на Хелиодор, Залата на подписването и Залата на Пожара в Борго.

Стенопис на Рафаело в Залата на Пожара в Борго, 1514 г., Ватикански музеи

В националната галерия „Палацо Барберини“ се съхранява портретът на музата и любовница на Рафаело – Маргерита Лути, дъщеря на хлебар в Трастевере, известна като „Форнарина“. В галерия „Боргезе“ се намират три от картините на Рафаело – „Дамата с еднорога“, „Портрет на мъж“ и „Оплакване на Христа“.

Портрет на Маргерита Лути, 1518-1519, „Палацо Барберини“, Рим

В Рим има редица още забележителности с произведения на художника, които доскоро можеха да се видят безплатно. Такива са например църквата „Сант Агостино“, където се намира фреска с пророка Исая, и църквата „Санта Мария дела Паче“ с фрески, изобразяващи четирите сибили в обкръжението на ангели.

Фреска с пророка Исая в църквата „Сант Агостино”, 1512 г., Рим

Известен преди всичко като живописец, Рафаело е имал ангажименти и като архитект. Освен че е един от главните архитекти на базиликата „Свети Петър“, Рафаело проектира църквата „Сант Елигио дели Орефичи“, капелата „Киджи“ на църквата „Санта Мария дел Пополо“ и знаменитата „Лоджия на Рафаело“ във Ватикана.

Капелата „Киджи“ в църквата „Санта Мария дел Пополо“ по проект на Рафаело, 1516 г., Рим

500-годишнината от смъртта на Рафаело трябваше да бъде отбелязана не само в Рим, а по целия свят. В много градове бяха планирани изложби, по-големите сред тях трябваше да бъдат в Урбино, Милано, Лондон, Париж и Вашингтон.

Роден в Урбино през 1483 г., Рафаело Санцио е един от тримата велики майстори от периода на Зрелия Ренесанс, заедно с Микеланджело и Леонардо да Винчи. Картините му са едни от най-важните образци на хуманистичния подем от онова време, който се стреми да изследва значението на човека в света чрез произведения на изкуството, подчертаващи върховната красота.

„Автопортрет с приятел“ е предоставена на „Скудерие дел Куиринале“ от Лувъра.

Рафаело се установява в Рим по покана на папа Юлий II, който го кани по предложение на архитекта Донато Браманте. Рафаело пристига в края на 1508 г., когато е малко познат в Рим. Скоро младият мъж успява да направи впечатление на папата и Ватиканския двор, а авторитетът му нараства с всеки изминал ден. Освен с голям талант, живописецът е надарен и с приятна външност – с течение на времето той става толкова популярен, че го наричат „принца на художниците“.

В Рим Рафаело прекарва последното десетилетие от живота си. Тъкмо в града, където ренесансовият гений е създал най-големите си шедьоври и живее до кончината си, бе планирана и впечатляващата изложба, посветена на 500 години от неговата смърт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах