Рафаело под карантина в Рим

Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500 г. от смъртта на ренесансовия майстор. И още шедьоври на художника на други места в италианската столица

Автопортрет на Рафаело Санцио, 1504/1506, Галерия „Уфици“, Флоренция - Рафаело под карантина в Рим

Автопортрет на Рафаело Санцио, 1504/1506, Галерия „Уфици“, Флоренция

Голямата изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на ренесансовия майстор Рафаело, е поредната жертва на коронавируса. Смятана за едно от събитията на годината, тя отвори врати в музея „Скудерие дел Куиринале“ в Рим на 4 март, но броени дни по-късно правителствен декрет затвори за неопределен период всички музеи в страната. 

В резултат на министерския указ от 8 март 2020 г. музеят „Скудерие дел Куиринале“ ще остане затворен за посещения, докато не бъдат издадени нови правителствени разпоредби“, се казва в сайта на институцията.

Озаглавена просто „Рафаело“, изложбата е с крайна дата 2 юни 2020 г. и все още не се знае дали срокът ще бъде удължен, тъй като голяма част от произведенията са предоставени в заем от музеи, които по договор трябва да ги получат обратно в определения срок. Вече са продадени над 70 хил. билети, огромна част от тях онлайн. Експозицията бе обявена от Министерството на културата на Италия като „несравнима“ по мащаб и най-всеобхватното излагане на творби на гения на Ренесанса в света. Включва повече от 200 шедьовъра – никога досега събирани на едно място – включително картини и скици, както и произведения на други художници от периода. Около 100 от произведенията са на Рафаело, 40 картини са от галерия „Уфици“ във Флоренция, други идват от Лувъра в Париж, Националната галерия в Лондон и „Прадо“ в Мадрид.

„Мадона Грандука“, един от шедьоврите на Рафаело, изложен в голямата експозиция, отбелязваща 500 години от смъртта му.

Освен изложбата в „Скудерие дел Куиринале“, в Рим могат да се видят още шедьоври на художника, тъй като градът е дом на много от неговите произведения. В галерията на Ватиканските музеи, т. нар. Пинакотека, която в момента също е под карантина, се помещават два от най-известните шедьоври на художника – „Коронацията на Дева Мария“ и „Мадона ди Фолиньо“. Във Ватиканските музеи се намират и четири зали, част от апартамента на папа Юлий II, които са изрисувани от художника – Залата на Константин, Залата на Хелиодор, Залата на подписването и Залата на Пожара в Борго.

Америка за България

Стенопис на Рафаело в Залата на Пожара в Борго, 1514 г., Ватикански музеи

В националната галерия „Палацо Барберини“ се съхранява портретът на музата и любовница на Рафаело – Маргерита Лути, дъщеря на хлебар в Трастевере, известна като „Форнарина“. В галерия „Боргезе“ се намират три от картините на Рафаело – „Дамата с еднорога“, „Портрет на мъж“ и „Оплакване на Христа“.

Портрет на Маргерита Лути, 1518-1519, „Палацо Барберини“, Рим

В Рим има редица още забележителности с произведения на художника, които доскоро можеха да се видят безплатно. Такива са например църквата „Сант Агостино“, където се намира фреска с пророка Исая, и църквата „Санта Мария дела Паче“ с фрески, изобразяващи четирите сибили в обкръжението на ангели.

Фреска с пророка Исая в църквата „Сант Агостино”, 1512 г., Рим

Известен преди всичко като живописец, Рафаело е имал ангажименти и като архитект. Освен че е един от главните архитекти на базиликата „Свети Петър“, Рафаело проектира църквата „Сант Елигио дели Орефичи“, капелата „Киджи“ на църквата „Санта Мария дел Пополо“ и знаменитата „Лоджия на Рафаело“ във Ватикана.

Капелата „Киджи“ в църквата „Санта Мария дел Пополо“ по проект на Рафаело, 1516 г., Рим

500-годишнината от смъртта на Рафаело трябваше да бъде отбелязана не само в Рим, а по целия свят. В много градове бяха планирани изложби, по-големите сред тях трябваше да бъдат в Урбино, Милано, Лондон, Париж и Вашингтон.

Роден в Урбино през 1483 г., Рафаело Санцио е един от тримата велики майстори от периода на Зрелия Ренесанс, заедно с Микеланджело и Леонардо да Винчи. Картините му са едни от най-важните образци на хуманистичния подем от онова време, който се стреми да изследва значението на човека в света чрез произведения на изкуството, подчертаващи върховната красота.

„Автопортрет с приятел“ е предоставена на „Скудерие дел Куиринале“ от Лувъра.

Рафаело се установява в Рим по покана на папа Юлий II, който го кани по предложение на архитекта Донато Браманте. Рафаело пристига в края на 1508 г., когато е малко познат в Рим. Скоро младият мъж успява да направи впечатление на папата и Ватиканския двор, а авторитетът му нараства с всеки изминал ден. Освен с голям талант, живописецът е надарен и с приятна външност – с течение на времето той става толкова популярен, че го наричат „принца на художниците“.

В Рим Рафаело прекарва последното десетилетие от живота си. Тъкмо в града, където ренесансовият гений е създал най-големите си шедьоври и живее до кончината си, бе планирана и впечатляващата изложба, посветена на 500 години от неговата смърт.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3