Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Рахманинов за пиано и оркестър в зала „България“

Един от най-известните концерти на композитора ще бъде представен през февруари

Смята се, че Вторият концерт за пиано и оркестър на Рахманинов е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпадна след провала на Първата си симфония през 1987 г. - Рахманинов за пиано и оркестър в зала „България“

Смята се, че Вторият концерт за пиано и оркестър на Рахманинов е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпадна след провала на Първата си симфония през 1987 г.

Гениалният руски композитор Сергей Рахманинов ще бъде представен от Софийската филхармония и Фортисимо фамилия. На 16 февруари догодина диригентът Максим Ешкенази и солистът Людмил Ангелов ще изнесат в зала „България“ Концерт за пиано и оркестър №2 на композитора.

Рахманинов създава концерта между есента на 1900 и април 1901 г. Лично той като солист изпълнява второ и трето действие на творбата в Москва на 2 декември 1900 г. Премиерата на вече завършената творба е на 9 ноември 1901 г., отново с автора ѝ на пианото и под диригентството на неговия братовчед Александър Зилоти.

Още с първото си представяне, та до днес концертът се приема изключително добре от публиката. А в началото на ХХ век, с премиерата си, работата носи на Рахманинов и награда „Глинка“ – първата от петте, които ще спечели през целия си живот.

Смята се, че този концерт е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпада след провала на Първата си симфония през 1987 г. Клавирните му концерти №2 и № 3 са считани за най-добри сред неговите партитури, а също и за цялата късно-романтична епоха в музиката.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах