Рахманинов за пиано и оркестър в зала „България“

Един от най-известните концерти на композитора ще бъде представен през февруари

Смята се, че Вторият концерт за пиано и оркестър на Рахманинов е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпадна след провала на Първата си симфония през 1987 г. - Рахманинов за пиано и оркестър в зала „България“

Смята се, че Вторият концерт за пиано и оркестър на Рахманинов е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпадна след провала на Първата си симфония през 1987 г.

Гениалният руски композитор Сергей Рахманинов ще бъде представен от Софийската филхармония и Фортисимо фамилия. На 16 февруари догодина диригентът Максим Ешкенази и солистът Людмил Ангелов ще изнесат в зала „България“ Концерт за пиано и оркестър №2 на композитора.

Рахманинов създава концерта между есента на 1900 и април 1901 г. Лично той като солист изпълнява второ и трето действие на творбата в Москва на 2 декември 1900 г. Премиерата на вече завършената творба е на 9 ноември 1901 г., отново с автора ѝ на пианото и под диригентството на неговия братовчед Александър Зилоти.

Още с първото си представяне, та до днес концертът се приема изключително добре от публиката. А в началото на ХХ век, с премиерата си, работата носи на Рахманинов и награда „Глинка“ – първата от петте, които ще спечели през целия си живот.

Смята се, че този концерт е символ на възстановяването на композитора след дълга депресия, в която изпада след провала на Първата си симфония през 1987 г. Клавирните му концерти №2 и № 3 са считани за най-добри сред неговите партитури, а също и за цялата късно-романтична епоха в музиката.

Bookshop 728×90