Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рай за почитателите на книги

Градовете в света с най-много книжарници и библиотеки на глава от населението. Нас ни няма

Начело при броя книжарници е Хонг Конг, при книжарниците - Единбург. - Рай за почитателите на книги

Начело при броя книжарници е Хонг Конг, при книжарниците - Единбург.

Улиците на Единбург и Хонг Конг преливат от книги. Тези на Истанбул и Сингапур – не чак толкова. Всяка година форумът „Култура на световните градове“ събира информация за това как хората употребяват културата по света, четем в платформата Quartz. Организацията разглежда фактори като това колко видеоаркади ими в даден град или колко пари се харчат за билети за кино. Един от параметрите са книгите – данните, предложени в класациите по-долу са на базата на информация от 18 (за брой книжарници) и 20 (за брой обществени библиотеки) града.

Начело при броя книжарници е Хонг Конг – с 21 магазина за книги на 100 хиляди души население. И в Ню Йорк е не по-малко приятно – 840 книжарници за своите 8,4 милиона жители. За сметка на това Лондон, където пребивават малко повече хора от тези в Голямата ябълка, отчита едва 360 книжарници за всички, или по 4 на 100 хиляди души.

table1

Що се отнася до библиотеки на глава от населението, Единбург води убедително – 60 института на всеки 100 хиляди души. Дори в класацията отпреди две години шотландският град изпъкваше с общо 300 библиотеки за своите половин милион жители. За сравнение, в Хонг Конг те са също 300, но населението е 7 милиона души.

От градовете, изпратили информация за своите библиотеки, Дубай и Истанбул изнемогват – най-големият град на Турция разполага с 0,4 книжарници на 100 хил. души, а емирството – с 0,3 на 100 хил. Данни за България (за щастие?) няма.

table2

Все пак трябва да се отбележи, че днес дефиницията за „книжарница“ не е точно магазин за художествена литература. Дрогерии в САЩ например продават книги, както и магазинчетата за канцеларски материали, също и бензиностанциите. Те културни средища ли са?

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах