Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Райна Кабаиванска с наградата на „Салон на изкуствата“

Отличието се връчва ежегодно от НДК за принос към българската култура и духовност

„Приемам наградата и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици“, заяви в писмо световноизвестната оперна певица. - Райна Кабаиванска с наградата на „Салон на изкуствата“

„Приемам наградата и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици“, заяви в писмо световноизвестната оперна певица.

Оперната прима на България Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с наградата „Св. Св. Кирил и Методий“ за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата“, организиран ежегодно от НДК. Тази година е неговото юбилейно, ХХ издание. Кабаиванска ще получи приза на официална церемония през септември.

nagrada

Райна Кабаиванска е сред най-значимите сопранови гласове в света на операта от втората половина на ХХ век. Тя е участвала в грандиозни спектакли на почти всяка от най-големите музикални сцени – сред тях „Ла Скала“ в Милано, „Метрополитън“ в Ню Йорк, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги Хол.

Наградата на „Салон на изкуствата“ се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура.

Номинираните за наградата трябва да имат дългогодишно и трайно присъствие в НДК чрез своите произведения и творческа дейност, чрез репертоара и различни публични прояви в областта на културата.

Лауреатът на приза получава статуетка, дело на Красимир Трендафилов, както и специален диплом. На творбата на скулптора (на малката снимка) са изобразени светите братя, чиято фигура израстна от създадената от тях азбука.

„Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „Св. Св. Кирил и Методий“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко – пише в писмо до директора на НДК Мирослав Боршош самата Кабаиванска. – Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет.“

Сред носителите на наградата през годините са академиците Антон Дончев и Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Валери Петров, Йордан Радичков, Стефан Цанев, Богомил Райнов, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците“ и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg