Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кабаиванска търси идеалната Турандот – студентка, до 32 г.

Майсторският клас на оперната певица ще бъде и кастинг за спектакъл по Пучини

„Турандот“ ще е третият спектакъл, роден от Майсторския клас на Райна Кабаиванска. - Кабаиванска търси идеалната Турандот – студентка, до 32 г.

„Турандот“ ще е третият спектакъл, роден от Майсторския клас на Райна Кабаиванска.

Оперната знаменитост Райна Кабаиванска представя „Турандот“ с млади изпълнители. Поредното издание на Международния ѝ майсторски клас ще бъде и кастинг за постановка на операта на Джакомо Пучини, която ще видим в три представления през декември.

Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена. „Турандот“ ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 година НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми“ със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката имаше шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. се изнесоха и два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия.

През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.

Тази година представленията ще бъдат изнесени от 2 певчески състава от ученици от школата на Райна Кабаиванска от България и Италия, някои от които вече са познати и на световната сцена. Шанс да бъдат включени с роля в спектаклите ще получат и тазгодишните кандидати за участие в XVI -тия Международен майсторски клас на оперната прима.

Регистрацията за участие започва от 17 март, съобщава изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев. Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас и на кастинг за роля в „Турандот“ могат да се регистрират на официалния сайт на оперната звезда – тук. Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурсното прослушване.

Самото прослушване ще бъде на 8 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. Десетизбрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Кабаиванска от 9 до 24 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и в подготовката на нови роли.

На 25 септември под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска ще бъде представен галаконцертът на учениците от Майсторския клас. Тогава ще бъдат присъдени и традиционните стипендии от дарителския ѝ фонд.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg