Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ръкописът на Войнич – измама?

Британски учен твърди, че загадъчният манускрипт не е автентичен

Учен твърди, че фактът, че ръкописът остава неразчетен в продължение на повече от 100 години, говори, че кодът може би е „анахронично сложен“ или базиран на радикално неизвестен подход в криптологията. - Ръкописът на Войнич – измама?

Учен твърди, че фактът, че ръкописът остава неразчетен в продължение на повече от 100 години, говори, че кодът може би е „анахронично сложен“ или базиран на радикално неизвестен подход в криптологията.

С помощта на прости криптографски методи може да се имитират лесно характеристиките на текст – подобен на мистериозен ръкопис от Средновековието. Според нови изследвания прочутият ръкопис на Войнич е по-вероятно да е добре изпипана измама, отколкото загадъчно послание, написано на старинен таен език, съобщава сайтът „Ню Сайънтист“. 

Манускриптът озадачава криптографите вече повече от век – откакто търговецът на книги Уилфрид Войнич го открива в италиански манастир през 1912 г. Над 200-та страници от фина телешка кожа, датирани от учените от първата половина на 15 век, съдържат неразгадаем текст и илюстрации на непознати екзотични растения, голи нимфи, астрологични диаграми, както и други материали, които никой не е в състояние да идентифицира.

Но сега Гордън Ръг от университета Кийл във Великобритания представя нови доказателства, че ръкописът не е автентичен. Той твърди, че „сложният текст“ може да бъде създаден без особени трудности от всеки, запознат с някои прости методи на кодиране. Изводите си криптологът представя в статия, публикувана в списание „Криптология“.

Вижте още: ШИФЪРЪТ НА ВОЙНИЧ

Според Ръг, фактът, че ръкописът остава неразчетен в продължение на повече от 100 години, говори, че кодът може би е „анахронично сложен“ или базиран на радикално неизвестен подход в криптологията. Фактът, че последователността на сричките не е случайна, все още не означава, че текстът има смисъл. В подкрепа на своята хипотеза Ръг предлага текстове, създадени със същото разпределение на думите, характерно за ръкописа на Войнич.

Създаденият от учения текст силно прилича на загадъчния манускрипт. Според Ръг, това е доказателство, че ръкописът може да е подправен. Така бремето на доказателството преминава в специалистите, които смятат, че в текста има скрит смисъл.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах