Ръкописът на „Време разделно“ за пръв път пред публика (снимки)

Оригиналът на романа изложен в Националната библиотека

Ръкописът на „Време разделно“ има незначителен брой поправки. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - Ръкописът на „Време разделно“ за пръв път пред публика (снимки)

Ръкописът на „Време разделно“ има незначителен брой поправки. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Ръкописът на романа „Време разделно“ днес ще бъде представен за пръв път пред публика. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ го показва в изложба, наредена в Централното ѝ фоайе. Повод за експонирането му е 90-годишнината на Антон Дончев, навършена от писателя на 11 септември.

Минути, преди да бъде заключен под витрина, екип на „Площад Славейков“ получи възможност да снима ръкописа. Романът е разделен на четири купчини, така де факто са изложени само четири страници от „Време разделно“. По-рано предишния месец Антон Дончев оповести, че ръкописът е без поправки – и от показаното се вижда, че корекциите са незначителни. Текстът е писан на ръка, с молив, видимо не е използвана гума, добавяно е веднъж с молив в цвят графит и друг път с молив в червено.

С бележка под витрината се посочва, че ръкописът на „Време разделно“ е подарен от автора на УНИБИТ (Университет по библиотекознание и информационни технологии) през 2015 г.

В изложбата е експонирана и седемдесетата бройка на лимитирано издание на „Време разделно“ с тираж 250 екземпляра, с печат на Фондация „Братя Всилеви“. Във всеки брой има различна литография на Светлин Русев.

Америка за България

Експозицията ще бъде открита на 1 октомври в 16 ч. и може да бъде разгледана до 30 октомври в Националната библиотека.

Витрината с ръкописа на „Време разделно“. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Вижте още: КОЙ Е АВТОРЪТ НА „ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО“?

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах