Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ралф Файнс дава кралство за един кон в кино „Люмиер“ (видео)

През септември гледаме запис на театралния спектакъл „Ричард III“ по прочутата пиеса на Шекспир

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir - Ралф Файнс дава кралство за един кон в кино „Люмиер“ (видео)

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir

Театър от „Уест Енд“ ще гледаме в три вечери през септември в столичното кино „Люмиер“. Там на 19-и, 20-и и 29-и Ралф Файнс в образа на Ричард III ще предложи кралство за един кон в спектакъл на лондонския Театър „Алмейда“. Два дни по-късно предстои прожекцията на друга интерпретация на тази пиеса – филма на Ричард Лонкрейн, който ще бъде показан на 4 октомври.

Действието в спектакъла ни изпраща в края на Войната на розите в Англия. След дълги и изтощителни граждански войни измъчваният от тревоги крал Едуард заболява и умира. Брат му Ричард съзира възможност да грабне короната и успява чрез интриги и реки от кръв. Чрез отмъстителния и злобен Ричард Шекспир изследва всепоглъщащата природа на страстта за власт, белязана от конфликтите.

„Кръвнико, ти закони не признаваш —
ни земни, ни небесни! А дори
в най-злия звяр се крие лъх от милост…“

… му казва лейди Ана. В отговор Ричард III заявява:

„Във мен я няма — значи не съм звяр.“

(Превод от английски: Валери Петров)

Фокусът на режисьора Рупърт Гулд („Макбет”, „Крал Чарлз III”) е върху митологията, заобикаляща монарх, чиито машинации са неразривно вплетени в тъканта на британската история.

Спектакълът бе показан за първи път в киносалоните по цял свят едва преди месец. Продукцията е филмирана чрез множество камери, разположени около сцената. Прожекциите у нас се осъществяват и разпространяват чрез Almeida Theatre Live.

През 2016-та светът отбелязва четири века от смъртта на Шекспир – Бардът е почетен и в НДК и кино „Люмиер” с поредица от велики творби, създадени по негови пиеси.


Всичко по темата „Годината на Шекспир“

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90