СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ралф Файнс защити Дж. К. Роулинг от кенсъл културата

Писателката подложена на „отвратителен тормоз“ заради коментарите си, че само жените могат да менструират

Ралф Файнс като лорд Волдемор, злодея от романите за Хари Потър - Ралф Файнс защити Дж. К. Роулинг от кенсъл културата

Ралф Файнс като лорд Волдемор, злодея от романите за Хари Потър

Ралф Файнс осъди „отвратителният тормоз“, на който Дж. К. Роулинг бе подложена след като заяви, че единствено жените могат да менструират. Коментарите на писателката бяха сметнати за трансфобски и предизвикаха гневни реакции в социалните мрежи. Файнс, въплътил лорд Волдемор във филмите по „Хари Потър“, защити писателката в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

„Дж. К. Роулинг е написала тези страхотни книги за откриването на собствената сила, за младите хора, които търсят принадлежността си, за това как ставаш по-добро, силно, морално човешко същество – коментира Файнс. – Вербалният тормоз, на който е подложена, е отвратителен и отблъскващ.

Разбирам гледната точка на хората, които може би са гневни на коментарите ѝ за жените. Но тя не е някакъв вулгарен крайнодесен фашист. Тя е просто една жена, която казва „Аз съм жена, чувствам се като такава и искам да имам правото да заявя себе си като жена“. Разбирам откъде идва това, макар да не съм жена.“

Противоречията около Роулинг започнаха през 2020 г., когато писателката сподели в профилите си в социалните мрежи свое есе на тема полова идентичност с аргументи защо двата пола трябва да бъдат ясно разграничени, а по-рано в коментар иронизира израза „хора, които менструират“, използван вместо „жени“. Това бе прието зле от защитниците на транс хората, които изтъкнаха, че писателката не признава разликите между половата идентичност и биологичния пол.

ЗАЩО СПОРЕД ДЖ. К. РОУЛИНГ ПОЛОВЕТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЯСНО РАЗГРАНИЧЕНИ

В интервюто си за „Ню Йорк Таймс“ Файнс изразява и мнението си за кенсъл културата, която продължава да набира сили със страшна скорост в Холивуд и отвъд:

„Този гняв е справедлив, но често се случва така, че е по-скоро глупав, тъй като не вижда в сивата гама, няма нюанси“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90