Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рапърът BG осъден да пee след одобрение от американското правителство

Ще проверяват дали песните му не съдържат текстове за насилие, убийства или оръжия

Рапърът BG, или Кристофър Дорси. Снимка: Стопкадър/YouTube - Рапърът BG осъден да пee след одобрение от американското правителство

Рапърът BG, или Кристофър Дорси. Снимка: Стопкадър/YouTube

Американски рапър бе осъден да показва всички свои бъдещи текстове на песни на правителството и да ги разпространява едва след одобрение, за куриозния случай съобщава „Билборд“. Кристофър Дорси, познат с артистичния си псевдоним BG, има издадена 14-годишна присъда за незаконно притежание на оръжие от 2012 г. и в момента я излежава при облекчен режим извън затвора.  

При така нареченото освобождаване под наблюдение съдът може да определи период между една и пет години на ограничена свобода за наскоро освободени затворници. Сега, за да завърши реабилитацията си, рапърът е принуден да показва текстовете на всяка своя бъдеща песен на правителството, още преди да е започнала продукцията или разпространението ú. Ако в нея се открият елементи, които биха попречили на пълноправното връщане на музиканта в обществото, например думи за насилие, убийства или оръжия, тогава присъдата му може да бъде затегната.

Мярката може да изглежда крайна, но всъщност е сравнително лека в сравнение с предложената от прокуратурата пълна забрана рапърът да „промотира убийства и насилие с огнестрелно оръжие“ в свои песни и на концерти на живо. Някои негови текстове са отражение на същото поведение, което му докарва присъдата, смята обвинението, и „не съвпадат с целите на реабилитацията“.

Разглеждането на рап текстове като част от криминални съдебни процеси в Америка е практика, която предизвиква неодобрение сред изпълнителите, защото се смята, че поставя тъмнокожите изпълнители под натиск. Срещу нея вече са се обявили рапърите Меган Дъ Стелиън и Джей-Зи, попгрупата „Колдплей“ и попзвездата Кристина Агилера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90