Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рапсодии срещу Ковид

Симфониците на БНР се завръщат с „особена“ програма, за да доставят на публиката „мощен витаминен и музикален заряд“

Симфоничният оркестър на БНР се завръща пред публика със „солов концерт за оркестър“. Снимка: Радиосимфоничен оркестър - Рапсодии срещу Ковид

Симфоничният оркестър на БНР се завръща пред публика със „солов концерт за оркестър“. Снимка: Радиосимфоничен оркестър

След тримесечно отсъствие от музикалния живот на страната Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще открие сезона със „солов концерт за оркестър“, както го определят музикантите. Завръщат се на 5 февруари в зала „България“ с интересна програма, замислена от главния диригент на оркестъра Марк Кадин – концерт с рапсодии. 

Първото изпълнение на вечерта ще бъде на „Рапсодия“ от Веселин Стоянов, едно от последните произведения на композитора. Следва „Рапсодия за кларинет и оркестър“ на Клод Дебюси със солист Кристиян Калоянов. За пръв път в България ще прозвучи Унгарска рапсодия №14 на Ференц Лист, последвана от изключително популярната Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску. През 1950 г. самият Енеску я дирижира в Ню Йорк. Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров ще постави финал на вечерта.

Солистът Кристиян Калоянов, роден през 1988 г., още на 4 започва да свири на пиано, по-късно проявява интерес и към кларинета. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ в гр. София със специалност кларинет в класа на Данчо Радевски и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Димитър Димитров, проф. Петко Радев и проф. Венцеслав Николов. През 2012 г. получава магистърска степен, а през 2019 г. и докторска по камерна музика и кларинет. Музикантът активно се изявява като солист с многобройни състави в страната. Носител е на награди от Международния конкурс „Млади виртуози“, София, Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“, Провадия и др. Гастролирал е в САЩ, Франция, Италия, Германия, Австрия, Швейцария и др.

Зала „България“ няма да бъде пълна на 5 февруари заради Ковид-ограниченията, но откриващият концерт на симфониците на БНР е избран от големия медиен алианс „Еврорадио“ за излъчване в страни в Източна Европа и Азия и ще достигне не само до по-широка, но и до чуждестранна публика.

„Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя Марк Кадин. – Бих го сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим на всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма.“

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР е на 26 февруари, отново в зала „България“. Солист ще бъде челистът Александър Сомов, който ще изпълни Симфония концертанте за виолончело и оркестър от Сергей Прокофиев. На този концерт ще има и българска премиера – за първи път ще прозвучи театралната музика на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли „Москва-Черьомушки“ и „Хамлет“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС