Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Министърът на културата с изложба в Министерството на културата

Вежди Рашидов показва в експозиция дарението си за Квадрат 500

„Иска ми се чрез това дарение, което правя на Националната галерия, да допринеса поне малко за това да се чувстваме по-достойни и по-горди българи“, казва Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев, архив - Министърът на културата с изложба в Министерството на културата

„Иска ми се чрез това дарение, което правя на Националната галерия, да допринеса поне малко за това да се чувстваме по-достойни и по-горди българи“, казва Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев, архив

В изложба, наречена „Дарението“, министърът на културата Вежди Рашидов ще покаже сбирката от картини, които е заделил от личната си колекция за фонда на Националната галерия. Експозицията ще бъде показана в галерия „Средец” в сградата на Министерството на културата.

Рашидов дарява на Квадрат 500 над 35 творби българска и западноевропейска живопис и графика. На откриването във вторник вечерта министърът ще обяви още, че средствата от благотворителната му изложба с акварели, рисувани по време на лечението му в Германия, ще бъдат преведени на Клиниката по детска онкология при болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. А Националната художествена академия ще получи в дар от него издания, посветени на изкуството, от личната му библиотека.

Една от картините, които Вежди Рашидов подарява на Квадрат 500 - Жан Карзу (Карник Зулумян), „Затворената стая”, литография, 1975 г.

Една от картините, които Вежди Рашидов подарява на Квадрат 500 – Жан Карзу (Карник Зулумян), „Затворената стая”, литография, 1975 г.

„Всяка колекция има своята история – обяснява в прессъобщение министърът. – Аз, като силно емоционален човек на изкуството, не колекционирам, а откривам и събирам истории. Съдбата благосклонно ми отреди да имам малко, но добри приятели, голяма част от които са и големи артисти. Големи не само заради таланта си, но и заради това, че въпреки творческото съревнование между нас през годините, приятелството ни се запази. А какъв по-голям знак за приятелство, какъв по-добър спомен от една картина? Всички тези спомени аз пазя дълбоко в сърцето си…

Някои от тези мои приятели – творци, ме запалиха по западноевропейското изкуство от ХVII-ХIХ век. През годините съм си позволявал да купувам това, което ми хареса в антиквариати по света. Въпрос на късмет. Е, ако съм имал късметa да изпреваря някой експерт, така съм се сдобил с хубава картина. Но никой нищо няма да отнесе отвъд. Така са основани много големи музеи – от дарения. Това е капитал за държавата. Народ, който няма музеи, няма памет, няма къде да съхрани паметта си.

Иска ми се чрез тези, събирани грижливо и дълго през годините от мен истории, чрез това дарение, което правя на Националната галерия, да допринеса поне малко за това да се чувстваме по-достойни и по-горди българи – граждани на света.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах