VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов: Измервам се с Пикасо, нямам комплекси

Не може всеки да се забърсва с мене, имам нужда от спокоен живот, твърди министърът на културата

„Разбира се, че с Пикасо ще искам да се измервам, защо да стоя с комплекс за малоценност?“, заяви по Би Ти Ви Вежди  Рашидов. - Рашидов: Измервам се с Пикасо, нямам комплекси

„Разбира се, че с Пикасо ще искам да се измервам, защо да стоя с комплекс за малоценност?“, заяви по Би Ти Ви Вежди Рашидов.

„Аз и сега съм академик – международен, с всичките титли, награди и т.н., член кореспондент съм на БАН. На Пикасо защо му е да се нарича с титли, той си е великият Пикасо“, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на bTV в събота. Както стана ясно, той няма да продължи участието си в надпреварата за званието „академик“ в БАН, за което бе номиниран заедно с още 18 интелектуалци.

„Разбира се, че с Пикасо ще искам да се измервам, защо да стоя с комплекс за малоценност?“, каза Рашидов и обясни, че е тръгнал от сиропиталище и ако не е имал талант, нямало как да стане име.

„Някои хора ме ползват за дъвка, подал съм едно писмо, че няма да подавам документи за БАН. Не може всеки да се забърсва за мене, имам нужда от малко спокоен живот, искам да остарея и да си гледам своята скулптура“, отсече министърът.

Попитан дали това не е пораженчески ход, гостът отвърна: „Нямам ли правото на избор как да живея?“

„Мен Господ ме награди, имам 14 международно награди, последната е „Коларт“ от Венеция, имам звания и титли, Господ ми даде и шанса да работя за държавата си като министър, прекрасни приятели ми даде, нямам основание да бъда нещастен“, каза Вежди Рашидов.

Скулпторът отново защити проекта си за национален музей на България, наричан неофициално Български Лувър. Превръщането на сградата на Техническия университет край паметника на Васил Левски в центъра на София в мегамузей започна през първия мандат на кабинета Борисов и през месец май е на път да бъде открит.

„Защо да е мегаломански проект? Защо да завиждаме на Франция, на Холандия, а ние самите да нямаме български национален музей? Още повече, че не са изхарчени български пари, а са от европейски проекти“, обясни Рашидов.

Според него критиките идват от хора, които „не са посадили едно дърво“. Това са 5-6 човека, които опрашват всички телевизии“, каза министърът, но отказа да назове имената им „по хигиенни съображения“.

„Много лесно се руши, трудно се създава – не ща акъл от хора, които нищо не са създали. Вкъщи ли ще си го нося този музей?“, риторично запита Рашидов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg