Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов: Източват Министерство на културата чрез нулеви билети

От ведомството засекли „четири бабички“ да купуват пропуски за по 3000 лева

Сатиричният театър е едно от местата, на които са установени нарушения. - Рашидов: Източват Министерство на културата чрез нулеви билети

Сатиричният театър е едно от местата, на които са установени нарушения.

Културни институции източват пари от бюджета на Министерството на културата чрез нулеви билети, стана ясно по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия в четвъртък. За порочната практика призна и министър Вежди Рашидов. Нарушения са били установени в Сатиричния театър в София и в Пловдивската опера, а проверката във Филхармонията все още тече.

Злоупотребата ставала с билети без цена, предлагани за спектакли със слаба посещаемост.

„Ако един зрител си купи билет за 12 лева, му се дава още един билет, който е вместо покана и е 0 лева. След това се отчитат два билета, срещу които се получава субсидия“, обясни заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов.

Министърът на културата Вежди Рашидов потвърди, че знае за тази практика и дори даде пример за засечени „четири бабички“ да купуват за 2000-3000 лева по 50 билета.

„Регистрират се посетители. Върху това се получават 15 лева субсидия. За билети, купени за 2000-3000 лева – 30 хиляди лева става субсидията“, обясни Рашидов.

След получен сигнал за Пловдивската опера и направена проверка там, са открити над 2000 такива билета. Директорът вече е предложен за административно наказание. Немалко нулеви билети са били намерени и в Сатиричния театър. За Филхармонията проверката все още тече. Във Велико Търново културните институции са били изрядни и не са открити нулеви билети.

„Нашите колеги са интелигентни хора – каза Рашидов, попитан как смята да се бори с порочната практика. – Когато с тях се говори човешки, можем да влезем в диалог с тях. Има няколко лоста, с които можем да дисциплинираме нещата. Тук-таме малко се е източвала работата. Да не стане като при болниците – колкото наливаш, толкова не стигат.“

Скулпторът отново подчерта и своя основен приоритет – повишаване на бюджета на повереното му министерство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg