Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов: Културата да получава пари от тотото

Защо не са превеждани досега отчисления от Закона за хазарта? Поради „субективни причини”, твърди депутатът скулптор

Предложението за отчисления от тотото бе дадено от депутата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС - Рашидов: Културата да получава пари от тотото

Предложението за отчисления от тотото бе дадено от депутата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Културата да получава не по-малко от 10 процента от приходите на Българския спортен тотализатор, предложи днес при обсъждане на промените в Закона за хазарта председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов.

Това не е първото подобно предложение от страна на бившия културен министър. През 2013 г., когато министър-председател беше Орешарски и Народното събрание отново обсъждаше Закона за хазарта, Рашидов внесе предложение 10% от хазартните такси да се превеждат във Фонд „Култура”. Но до днес това така и не се случи.

На днешното обсъждане председателят на Комисията за култура оправда неизпълнението на закона от 2013 г. със „субективни причини”.

През 2013-а Рашидов коментира положението в българската култура, използвайки прочут цитат от съветската епоха.

„Знам, че като кажа „култура“, се хващате за кобура или за куртката. В областта на културата освен една екскурзия до Москва, не знам какво свършихте. Един пирон няма забит. Дайте шанс на българската култура“, каза Рашидов.

Днес депутатът скулптор бе доста по-патетичен:

„Ние сме длъжници на младото поколение, на младите актьори, музиканти, изпълнители, художници, певци, писатели, поети, преводачи, сценаристи, сценографи, режисьори, оператори, кинотворци и нашата основна задача е да им дадем шанс, за да реализират своите дарби“.

Цялото му слово от парламентарната трибуна днес бе цитирано от „Труд“, където преди около месец той написа, че „само бездарието на едни доказва таланта на други”. Заради тази статия му бе поискана оставката.

Днес Рашидов даде само позитивни определения за културните дейци:

„България има изключително кадърни хора, които тихо и с достойнство носят славата на българската държава в европейски и световен мащаб. Тук е групата на големите художници, които формират европейския вкус в изкуството, тук е групата на музикантите, на хората на словото, на виртуозните ни изпълнители. Тук е голямата гилдия на артистите на свободна практика, които имат непосредствена нужда от подкрепа. Културата е онова, което осмисля идентичността на всеки народ“.

Предложението на Вежди Рашидов бе подкрепено в пленарна зала и от Калин Вельов, който направи дебютното си изказване като депутат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg