Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов на лекция на Умберто Еко в Милано

Културният министър е делегат в двудневна конференция в Италия

Освен близка среща с Умберто Еко, Рашидов се е докоснал още до „Тайната вечеря“ на Леонардо и „Севилският бръснар“ в Миланската скала. - Рашидов на лекция на Умберто Еко в Милано

Освен близка среща с Умберто Еко, Рашидов се е докоснал още до „Тайната вечеря“ на Леонардо и „Севилският бръснар“ в Миланската скала.

Вежди Рашидов ще чуе културните послания за диалог между народите в слово на писателя и философ Умберто Еко. Българският министър на културата участва на двудневна международна конференция в Милано, заедно с колегите си от страните членки на Европейския съюз, както и от държавите в ЕКСПО 2015.

Вежди Рашидов, съобщиха от ведомството му, е получил и поздравление за успехите на българската култура от италианския премиер Матео Ренци по време на кратка среща между двамата. Това се е случило в петък, а днес, в събота, се очаква на конференцията, чиято тема е „Културата като инструмент за подобряване на диалога между народите“, лекция да изнесе и Умберто Еко.

Италианският премиер Матео Ренци с Вежди Рашидов. В средата – генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Италианският премиер Матео Ренци с Вежди Рашидов. В средата – генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

За делегатите в двудневния форум организаторите са предвидили и други интелектуални преживявания освен досег до Еко. В петък вечер участниците в конференцията са гледали спектакъла „Севилският бръснар“ в Миланската скала, а в събота, преди заседанието, са посетили Базиликата ди Санта Мария деле Грацие, където е прочутата фреска на Леонардо да Винчи – „Тайната вечеря“.

В официалната част Вежди Рашидов е произнесъл слово, в което е посочил, че „народите трябва да са заедно срещу тероризма, който нанася удари върху световното културно наследство“, поясняват от културното министерство. Рашидов е изразил още позицията на България за подкрепа на усилията на ООН и ЮНЕСКО за предприемане на спешни мерки за защита на световното културно наследство от посегателства.

Италианският му колега Дарио Франческини пък е изтъкнал, че „културното наследство е богатство за всички, то е израз на традициите на хилядолетни цивилизации и са нужни общи усилия за съхраняването му“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg