Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Извънредна пресконференция на Рашидов. Ще подаде ли оставка?

Нямам нищо общо с уволнението на Владимир Руменов, твърди министърът на културата

Вежди Рашидов свиква журналисти в Министерството на културата. Снимка: БГНЕС - Извънредна пресконференция на Рашидов. Ще подаде ли оставка?

Вежди Рашидов свиква журналисти в Министерството на културата. Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов свика извънредна пресконференция в Министерството на културата в 18 часа тази вечер. Без да се уточнява официално поводът, предполага се, че темата ще бъде уволнението на Владимир Руменов от Националната галерия, последвало размяна на реплики между Рашидов и журналиста Георги Ангелов от БНТ. Заради право на отговор, излъчено от обществената медия, се появиха множество призиви за оставката на министъра.

Чрез пресслужбата на ведомството си, малко преди поканата за пресконференцията, Вежди Рашидов отрече да има отношение към освобождаването на Руменов:

„Нямам нищо общо с уволнението на г-н Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия“.

В понеделник сутринта Вежди Рашидов „препоръча“ на Георги Ангелов, водещ на „Денят започва с култура“ по БНТ да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата. Съветът към журналиста бе отправен в поискано от министъра на културата право на отговор по повод дискусия от 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство. Тогава в предаването гостуваха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов – остри критици на закона, който развързва ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия.

Заради решението на Рашидов да критикува водещия на обществената медия в социалните мрежи и в обществото се появиха редица призиви за оставката му, а днешната новина за уволнението на Руменов само ги засили. За 19,30 часа тази вечер се подготвя и протест пред Двореца. Но дали събитията в 18 часа в културното министерство няма да изпреварят гражданското недоволство и какво точно ще се случи тази вечер в зала „Колегиум“?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах