Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов разрешил събарянето на един от тютюневите складове?

Министерството на културата е позволило бутането на емблематична сграда в Пловдив, сочат документи

„Веднъж завинаги собствениците на паметници на културата трябва да разберат, че заедно със собствеността носят и отговорности“, каза преди половин година Вежди Рашидов. Но дали го е мислил наистина? Снимка: БГНЕС  - Рашидов разрешил събарянето на един от тютюневите складове?

„Веднъж завинаги собствениците на паметници на културата трябва да разберат, че заедно със собствеността носят и отговорности“, каза преди половин година Вежди Рашидов. Но дали го е мислил наистина? Снимка: БГНЕС

Още един от тютюневите складове в Пловдив може да бъде разрушен през следващите дни – но за разлика от съмнителния пожар миналата година в комплекса, този на ул. „Г. М. Димитров“ 29 може да бъде бутнат съвсем законно – с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата по време на мандата на Вежди Рашидов. Това стана ясно от думите на председателя на „Да, България“ Христо Иванов, съобщи „Медиапул“.

Слухове за възможно бутане на сградата се появиха преди дни в социалните мрежи. Но тогава заместник-министърът на културата Боил Банов заяви, че не отговарят на истината. Напротив, през месец декември 2016-а било издадено становище за укрепване на „съществуващата структура“, съобщи пред „Площад Славейков“ Боил Банов.

Сега обаче Христо Иванов, заедно с арх. Петкана Бакалова, на пресконференция в града под тепетата показа документи в подкрепа на твърденията си, пише онлайн изданието. Иванов обясни, че дружеството „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД, собственик на въпросния склад, е получило разрешение от НИНКН да събори зданието.

Зам.-председателят на Камарата на архитектите в България Петкана Бакалова, която е и кандидат за депутат в Пловдив, е запознала във вторник служебния министър на културата Рашко Младенов и президента Румен Радев с опасността складът да бъде разрушен с разрешения, издавани по времето на Рашидов.

Вижте още: ЩЕ СЪБАРЯТ ЛИ ТЮТЮНЕВ СКЛАД ЗАД КУДОГЛУ В ПЛОВДИВ?

„Медиапул“ описва хронологията на събитията от април 2016-а, когато Община Пловдив внася за съгласуване в Министерството на културата градоустройствен план, в който се предвижда събаряне на 4 тютюневи склада. Един от тях е складът на ул. „Г.М.Димитров 29“, на негово място трябва да се появи нова 8-етажна сграда.

Министерството на културата не отхвърля този подробен устройствен план. Но той все още не е одобрен окончателно от общината.

След пожара миналото лято, тогавашният културен министър Вежди Рашидов обеща, че няма да позволи „паметници на културата да се рушат и да променят вида си“. Но дали е така наистина? Три месеца по-късно, на 9 декември 2016-а, ведомството му издава становище, с което допуска пълния демонтаж на останките.

Вижте още: КАК ИЗГОРЕЛИТЕ ТЮТЮНЕВИ СКЛАДОВЕ ПОДСЕТИХА МИНИСТЪР РАШИДОВ?

В края на януари фирмата „Галакси Инвестмънт Груп“, собственик на застрашения от събаряне склад, подава заявление до общината за събаряне на сградата. Няколко дни по-късно, след изрично запитване от община Пловдив, е внесено и становище от Министерството на културата, че не е против събарянето на склада.

На 2 февруари тази година община Пловдив от своя страна изпраща изрично искане до Министерството на културата да отговори еднозначно наистина ли разрешава разрушаването на склада. Зам.-кметът на общината Димитър Кацарски пише до ведомството:

„Моля да бъдем еднозначно уведомени за следното – разрешава ли се цялостно премахване на горецитирания тютюнев склад, преди съгласуване от Министерството на културата на проекти в последващи фази, в които реконструираните фасади следва да бъдат неотменим компонент от архитектурното решение“.

Вижте още: ЕДИН ДОБЪР ЧОВЕК

На 17 февруари в общината пристига становище на НИНКН, с което той потвърждава решението от 9 декември 2016 г., че позволява демонтажа на склада, включително унищожаването на основите му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg