СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов се отказа от състезанието за академична титла в БАН

Предложен е от Светлин Русев, Благовест Сендов, Пламен Карталов, Антон Дончев и Людмил Стайков

"Нека да е ясно на всички - аз няма да се кандидатирам за академик", пише Вежди Рашидов на Стефан Воденичаров. Снимка: Румен Добрев  - Рашидов се отказа от състезанието за академична титла в БАН

"Нека да е ясно на всички - аз няма да се кандидатирам за академик", пише Вежди Рашидов на Стефан Воденичаров. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов обяви, че няма да продължи участие в състезанието за титлата „академик“ в Българската академия на науките, за която получи номинация заедно с още 18 интелектуалци.

До 13 март допуснатите претенденти трябваше да подадат документи в деловодството на БАН. Вместо това министърът на културата е изпратил писмо до председателя на Академията Стефан Воденичаров, с което оттегля кандидатурата си. От текста става ясно кой го е номинирал за титлата – академиците Светлин Русев, Благовест Сендов, Пламен Карталов, Антон Дончев и Людмил Стайков.

Вижте пълния текст на писмото на Вежди Рашидов до Стефан Воденичаров:

„Уважаеми господин председател,

Най-искрено искам да благодаря на Вас, както и на акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането ми за академик на Българската академия на науките.

Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта. Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография.

Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.
Нека да е ясно на всички – аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура.

Искрено Ваш,
Вежди Рашидов

Художник
Член на Европейската Академия за изкуства в Париж
Академик на Международната академия за изкуства в Москва
Член-кореспондент на Българската академия на науките
Доктор хонорис кауза на УниБИТ
Министър на културата на Република България“

За титлата академик в състезанието участват чл.-кор. Неделчо Милев (4 номинации), писателят Боян Биолчев (3 номинации), писателят Пелин Пелинов (3 номинации), чл.-кор. Елка Бакалова (2 номинации), останалите са с по една номинация – писателят Анжел Вагенщайн, чл.-кор. Аксиния Джурова, поетът Любомир Левчев, писателят Кирил Топалов, скулпторът Крум Дамянов, цигуларят Димо Димов, поетът Георги Константинов, композиторът Георги Минчев, поетесата Лиляна Стефанова, диригентът Емил Табаков, диригентът Дора Христова, писателят Стефан Цанев, скулпторът Георги Чапкънов и писателят Симеон Янев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС