СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов спира реставрацията на Ларгото

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Ще направим искания за корекции, за да бъде спасена автентичността на обекта

Реставрацията на руините край ЦУМ е спряна временно. Снимка: Емил Георгиев - Рашидов спира реставрацията на Ларгото

Реставрацията на руините край ЦУМ е спряна временно. Снимка: Емил Георгиев

Министърът на културата Вежди Рашидов спира временно работата по консервацията и реставрацията на античните руини край ЦУМ, съобщават от висшето арт ведомство. Причината за решението на Рашидов е сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на римските останки. Преди дни „Площад Славейков“ публикува фотогалерия на обекта, както и статията на Манол Глишев „Как не се прави реставрация“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Темата предизвика силна обществена реакция.

Вежди Рашидов разпореди да бъде сформирана работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”.

По-рано днес зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви по Би Ти Ви, че Общината също има забележки по изпълнението на проекта и ще настояват да се направят корекции:

„Видимо сме далеч от желания резултат. В подземната зона нещата са по-малко проблемни, но в откритата част новият вид действително тревожи. Има нужда от специална обработка с химикали и други способи, за да се получи по-добра визия. Притесняват ни и някои от надзижданията – за тях ще направим искания за корекции, за да бъде спасена автентичността на обекта.“

Обектът трябваше да бъде завършен на 15 ноември. Стойността на реставрацията и консервацията е 15,5 млн. лв. Инвестицията е по оперативна програма „Регионално развитие“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg