Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов тръгва за Испания да иска Пикасо и Ел Греко за БГ Лувъра

Преговаря с големи музеи и с частни колекционери

Тази картина на Пикасо най-вероятно няма да бъде сред онези, за които преговаря Рашидов за БГ Лувъра. Преди две години Le Rêve бе купена от милиардера Стивън Коен за 155 млн. долара. - Рашидов тръгва за Испания да иска Пикасо и Ел Греко за БГ Лувъра

Тази картина на Пикасо най-вероятно няма да бъде сред онези, за които преговаря Рашидов за БГ Лувъра. Преди две години Le Rêve бе купена от милиардера Стивън Коен за 155 млн. долара.

Преговори за творби на Ел Греко, Пикасо и Хуан Миро ще води Вежди Рашидов в Испания, за да ги покаже в българския Лувър. Министърът на културата тръгва на работно посещение на Иберийския полуостров, където ще обиколи както музеите, така и частните колекционери, за да формира маркови експозиции в новия мегамузей в София. БГ Лувърът ще бъде открит на 24 май тази година.

Рашидов ще посети Толедо, където ще разговаря с директора на музея „Ел Греко” Хуан Антонио Гарсия Кастро за възможностите да ни предоставят произведения от тяхната колекци, които да бъдат показани у нас. Министърът на културата ще пътува и до Палма де Майорка, за да се срещне с председателя на автономното балеарско правителство Хосе Рамон Бауса, с когото ще обсъдят сътрудничеството в областта на културата. Рашидов ще се види и с колекционери на изобразително изкуство, с които ще се договаря да представят у нас оригинали на Пабло Пикасо и Хуан Миро от сбирките си.

В Испания Вежди Рашидов ще се срещне и с министъра на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт Ортега, с когото ще обсъдят предстоящото подписване на новата Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество между двете страни, както и на Програма за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата за периода 2015 – 2018 г. Българинът ще предложи на испанския си колега да обсъдят и възможностите за сътрудничество в областта на киното, което да се регламентира от Споразумение за филмови копродукции между България и Испания.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90