Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов в парламента: Не сме давали пари за „Дякон Левски“

Максим Генчев кандидатствал за държавна субсидия, но комисията го класирала последен

Сцена от филма на Максим Генчев "Дякон Левски". - Рашидов в парламента: Не сме давали пари за „Дякон Левски“

Сцена от филма на Максим Генчев "Дякон Левски".

И Вежди Рашидов влезе в дебата около „Дякон Левски“. Депутат от ДПС зададе въпрос на министъра на културата отпускали ли са пари за реализацията на лентата. Рашидов заяви, че държавата не е финансирала филма на Максим Генчев. А и самият той не е гледал продукцията, около която се разгоря бурен обществен дебат.

През 2013 г. екипът кандидатства с проекта си в Националния филмов център. Филмът не е класиран и не е получавал държавна субсидия, гласи и официално съобщение до медиите от Министерството на културата. Председател на комисията, отказала пари на Генчев, е бил проф. Боян Биолчев, в състава са били Александър Томов, Боян Папазов, Валентина Фиданова-Коларова, Искра Димитрова, Мартин Димитров, Павел Павлов, Пламен Сомов и Филип Трифонов.

От всички 34 филмови проекта, кандидатствали тогава за субсидия в НФЦ, „Дякон Левски” получава най-ниската оценка и се нарежда на последното 34-то място, твърдят от министерството. В крайна сметка лентата е снимана със средства от спонсори.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС