Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов в парламента: Нямам нищо общо с Иво Димчев

Артистът: Бих се радвал, ако съвременното изкуството в България беше нужно на българите, колкото порнографията...

Скандалът с Иво Димчев стигна и до парламента. - Рашидов в парламента: Нямам нищо общо с Иво Димчев

Скандалът с Иво Димчев стигна и до парламента.

Провокативният артист Иво Димчев се превърна в проблем на държавно равнище. Неговият спектакъл ICure във Варна разбуни обществото предварително, след появата на информации в медиите, че на сцената ще има орална сцена с мъже. Представлението, обявено за „срамота и позор“, бе на 29 ноември в последната вечер на фестивала Vertigo в морската столица. Пърформансът бе забранен за зрители под 18-годишна възраст.

По време на парламентарния контрол днес, 5 декември, министърът на културата Вежди Рашидов трябваше да отговори на въпрос на народната представителка Миглена Александрова дали от Министерството на културата са финансирали танцовия спектакъл.

„Министерството на културата по никакъв начин не участва във финансирането и разпространението на спектакъла на Иво Димчев ICure, – гласи отговорът на Рашидов. – През месец април 2014 г. Експертна комисия в Министерство на културата финансира проекти на фестивални събития в областта на музиката и танца. В тази сесия за финансова подкрепа кандидатства и Международен фестивал за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства Vertogo, организиран от „Галерия Графит” ЕООД, Варна. Министерството на културата е финансирало по бюджета на този проект единствено хонорарите на три спектакъла на млади хореографи в размер на 2100 лв., изплатени по Договор РД 11-06-62/29.05.2014 г., които нямат нищо общо със споменатата от Вас проява. Още веднъж заявявам, че по перата на бюджета на този проект, които касаят моноспектакъла на Иво Димчев (впрочем, с непосочено заглавие), няма финансиране от страна на Министерството на културата.”

Ето как коментира темата във фейсбук и самият Иво Димчев:

„Нито с Вежди, нито с това министерство имам взимане-даване и сигурно няма и да имам в близките 50 години. Финансиран съм от културните министерства на Белгия, Австрия, Холандия и Германия и други европейски мега културни институции. Не се занимавам с порнография, а с експериментално съвременно сценично изкуство. Бих се радвал, ако съвременното изкуството в България беше толкова нужно на българите, колкото порнографията. Но, уви, не е. Порнографията се оказва доста по-нужна.

Днес в самолета за София отворих български местен вестник и на втора страница – 4 статии с 4 голи жени. А моят спектакъл е забранен за лица под 18. А този вестник не е. Нито другите… Двойните вистандарти са трагикомични. Досущ като моя спектакъл. Но той е доста добре приет в Европа и по света, а вашето балканско псевдо-морално лицемерие не би могло да мине нито едно КПП в посока запад.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg