Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов в защита на Старчев: Паметникът пред НДК да остане

Но и Войнишките плочи трябва да се възстановят, твърди министърът на културата

"Не мога да се съглася с противопоставянето на двата паметника", каза Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев - Рашидов в защита на Старчев: Паметникът пред НДК да остане

"Не мога да се съглася с противопоставянето на двата паметника", каза Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов се обяви в защита на паметника пред НДК. Министърът на културата разкри позицията си по време на парламентарния контрол в петък, според него монументът „1300 години България“ трябва да остане и да бъде възстановен. Въпросът му бе поставен от независимия депутат Велизар Енчев.

„Столична община не е внасяла проект за премахване на паметника – каза Рашидов. Мисля, че е необходимо той да остане и да бъде възстановен. Като художествени качества е авангардно решение със силна пластика, основен елемент върху една цялостна композиция, посегателството върху него ще компрометира градското пространство“.

Министърът неочаквано подкрепи и противниковия лагер – поддържниците на идеята, че на мястото на монумента на Валентин Старчев трябва да бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести полкове. Според Рашидов и те трябва да бъдат върнати в градината пред НДК.

„Не мога да се съглася с противопоставянето на двата паметника“, каза Вежди Рашидов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg