Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов: Върнете Червената къща на Националната галерия!

Заради уважението към коалиционните ни партньори се налагаше да стискам зъби, обяснява бившият министър на културата

„Нито един голям и сериозен български творец не дойде под прозорците [на министерството да протестира]“, казва пред „Труд“ Вежди Рашидов. Снимка: Емил Георгиев - Рашидов: Върнете Червената къща на Националната галерия!

„Нито един голям и сериозен български творец не дойде под прозорците [на министерството да протестира]“, казва пред „Труд“ Вежди Рашидов. Снимка: Емил Георгиев

Да бъде върната Червената къща на Националната галерия, призовава бившият министър на културата Вежди Рашидов в интервю за „Труд“. Пред журналистката Валентина Петкова скулпторът отбелязва, че това е сред причините да бъде „в черния списък на един кръг от розовобузести хора“.

„За две години три пъти имах удоволствието едни хора да стоят под прозореца на министерството, скандирайки – казва Рашидов. – Позволих си да ги снимам и се оказа, че това са едни и същи хора. Със скъпо платени плакати, с няколко познати, постоянно плюещи, отричащи всичко лица и дузина от така наречените добре платени протестъри. Разбира се, и с ясен адрес. Бих ги посъветвал да върнат Червената къща на Националната галерия, за да бъде отново превърната в къща-музей на патриарха на българската скулптура Андрей Николов, който е дарил дома си и ателието си именно за това. Това би било много по-смислен жест. Но нека да бъдем търпеливи, тъй като времето е пред нас и ще имаме възможността да разкажем и други интересни неща. Тогава на хората ще им стане ясно защо съм в черния списък на един кръг от розовобузести хора.“

Вежди Рашидов бе два пъти в държавното управление  – и можеше да използва инструментариума на властта, за да постигне това, за което настоява сега, след като напусна Министерството на културата. Твърди, че не го е направил „заради коалиционните ни партньори“:

„В името на хигиената и уважението към коалиционните ни партньори се налагаше да стискам зъби и да премълчавам много неща. Но за съжаление тези хора нямат спирачки на своята агресия. Това са безполезни, без биография хора, които носят разрушителна сила и с нищо не са допринесли за създаване и развитие в българската държава. Както премиерът Борисов, така и аз приключвам със своята толерантност. Защото раните, които оставят в мълчание, носят своите белези“.

Центърът за култура и дебат „Червената къща” е проект на Фондация „Гъливер клиринг хауз”, ръководена от Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова.

Рашидов – най-дълго управлявалият културата министър и предизвикал най-много протести – споделя радостта си, че големите творци не са протестирали срещу него:

„Онова, което ме прави щастлив, е, че нито един голям и сериозен български творец не дойде под прозорците [на министерството да протестира] и не само това, а получих тяхната подкрепа, за което днес искам да им благодаря. Защото аз винаги съм имал уважение и обич към гилдията си, защото съм се чувствал винаги един от тях и ще продължавам да бъда един от тях“.


Бел. ред. – от кръга на „големите и сериозни творци“ скулпторът изважда Георги Господинов, който никога не е пестил критики към управлението на министъра, както и Стефан Цанев, отказал най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ заради друг негов носител – бившия шеф в Държавна сигурност Димитър Иванов. Александър Морфов също протестира публично срещу Рашидов. 

Цялото интервю с Вежди Рашидов в „Труд“ 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах