Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов вдига парите за музеите: Харчете пестеливо

Увеличението е с 40 на сто в сравнение с 2015-а

Делегираните бюджети са в ръцете на директорите, от тях зависи правилното им изразходване“, е заявил Вежди Рашидов. - Рашидов вдига парите за музеите: Харчете пестеливо

Делегираните бюджети са в ръцете на директорите, от тях зависи правилното им изразходване“, е заявил Вежди Рашидов.

Държавните пари за музеите, галериите и за Народната библиотека през 2016-а ще бъдат с 40% повече в сравнение с миналата година. Това става ясно от думите на културния министър Вежди Рашидов в петък. Заедно с новината обаче, той е призовал директорите на институтите да бъдат истински мениджъри и правилно да разпределят средствата си.

Новината за увеличението Рашидов е съобщил на среща с директорите на държавните музеи, на Националната галерия и на Националната библиотека, на която са присъствали и синдикални лидери, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Вежди Рашидов е призовал директорите на институтите да бъдат мениджъри и да разпределят бюджетните си средства така, че да имат пари за дейности, за издръжка, за увеличение на заплатите на служителите, както и резерви за непредвидени разходи.

„Делегираните бюджети са в ръцете на директорите, от тях зависи правилното им изразходване“, категоричен е бил министър Рашидов.

Той е посочил още, че правителството и парламентът са се отнесли с голямо разбиране към необходимостта средствата за музеите да бъдат увеличени.

Както е известно, в края на миналата година работещите в музеи, библиотеки и галерии излязоха на протест с искане за достойно възнаграждение на труда си. Впоследствие властта обяви, че ще повиши заплащанията в сектора с 22% – или общо отпуснати около 10 милиона лева, което бе значително по-малко от искането за 25 милиона повече пари.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС