Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов за дарението към Лувъра: Аз питам ли ви с кого спите?

Не е ваша работа какво подарявам, творчеството ми не е ваша работа, казва бившият културен министър

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я!“ Снимка: Емил Георгиев, Архив - Рашидов за дарението към Лувъра: Аз питам ли ви с кого спите?

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я!“ Снимка: Емил Георгиев, Архив

Вежди Рашидов коментира в типичния си цветист стил противоречивите информации за „изключителното признание“, отдадено му от Лувъра. Както е известно, сайтът „Блиц“ през седмицата съобщи, че скулпторът вече е единственият българин с творби притежание на прочутия френски музей. Впоследствие обаче се оказа, че апологията е силно преувеличена.

Пред Лиляна Шапкаджиева от „Дневник“, потърсен за коментар, Рашидов е отказал да каже кои точно свои произведения е изпратил към Лувъра. Новоизбраният депутат обаче (от листата на ГЕРБ в Пловдив) е потвърдил за полученото писмо… и рязко е реагирал на зададените въпроси:

„Т’ва не е ваша работа – какво подарявам и какво дарявам, какво продавам не е ваша работа… В писмото пише, че съм дарил две работи на Лувъра – да, вярно е… Не е ваша работа какво продавам, аз питам ли ви с кого спите? Моето творчеството не е ваша работа“.

Бившият културен министър е заявил още, че са поискали да имат негови скулптури, а той е отвърнал, че ще ги подари, за да няма конфликт на интереси. Бидейки „умен човек“, Рашидов е изчакал и да не е министър, за да го стори.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Но от писмото, чийто превод „Площад Славейков“ публикува, се разбира, че инициативата за подаръка е всъщност негова, а не от страна на Лувъра. По повод разминаванията на информацията Рашидов казва пред „Дневник“:

„Ако имаше нещо неприятно, аз нямаше да го дам там… случайно, па едни приятели го снимали…Еми, хубаво, дали са го на „Блиц“.

И добавя:

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я“.

Colibri april 2017

През февруари (само дни след като кабинетът на Бойко Борисов сдаде властта) Вежди Рашидов заяви в интервю пред сайта „Епицентър“, че откакто не е министър има три откупени скулптури от „самия Лувър“ – не е ясно същите ли работи, които сега са описани като дарения, има предвид.

Междувременно в разговора, чийто автор не е упоменат в изданието, бившият културен министър заяви и че пише книга – „Тайното лице на мултака“ – като я обясни така:

„Пиша една книга, „Тайното лице на мултака”, защото зная хора, които по цял ден му [на Илия Павлов] седяха по софрата и ближеха чиниите на „Мултигруп“. Сега няма да ги кажа, днес управляват държавата повечето от тях“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg