POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов за дарението към Лувъра: Аз питам ли ви с кого спите?

Не е ваша работа какво подарявам, творчеството ми не е ваша работа, казва бившият културен министър

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я!“ Снимка: Емил Георгиев, Архив - Рашидов за дарението към Лувъра: Аз питам ли ви с кого спите?

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я!“ Снимка: Емил Георгиев, Архив

Вежди Рашидов коментира в типичния си цветист стил противоречивите информации за „изключителното признание“, отдадено му от Лувъра. Както е известно, сайтът „Блиц“ през седмицата съобщи, че скулпторът вече е единственият българин с творби притежание на прочутия френски музей. Впоследствие обаче се оказа, че апологията е силно преувеличена.

Пред Лиляна Шапкаджиева от „Дневник“, потърсен за коментар, Рашидов е отказал да каже кои точно свои произведения е изпратил към Лувъра. Новоизбраният депутат обаче (от листата на ГЕРБ в Пловдив) е потвърдил за полученото писмо… и рязко е реагирал на зададените въпроси:

„Т’ва не е ваша работа – какво подарявам и какво дарявам, какво продавам не е ваша работа… В писмото пише, че съм дарил две работи на Лувъра – да, вярно е… Не е ваша работа какво продавам, аз питам ли ви с кого спите? Моето творчеството не е ваша работа“.

Бившият културен министър е заявил още, че са поискали да имат негови скулптури, а той е отвърнал, че ще ги подари, за да няма конфликт на интереси. Бидейки „умен човек“, Рашидов е изчакал и да не е министър, за да го стори.

Но от писмото, чийто превод „Площад Славейков“ публикува, се разбира, че инициативата за подаръка е всъщност негова, а не от страна на Лувъра. По повод разминаванията на информацията Рашидов казва пред „Дневник“:

„Ако имаше нещо неприятно, аз нямаше да го дам там… случайно, па едни приятели го снимали…Еми, хубаво, дали са го на „Блиц“.

И добавя:

„Аз вкарах българската култура в Лувъра. Ако можете вие, вкарайте я“.

През февруари (само дни след като кабинетът на Бойко Борисов сдаде властта) Вежди Рашидов заяви в интервю пред сайта „Епицентър“, че откакто не е министър има три откупени скулптури от „самия Лувър“ – не е ясно същите ли работи, които сега са описани като дарения, има предвид.

Междувременно в разговора, чийто автор не е упоменат в изданието, бившият културен министър заяви и че пише книга – „Тайното лице на мултака“ – като я обясни така:

„Пиша една книга, „Тайното лице на мултака”, защото зная хора, които по цял ден му [на Илия Павлов] седяха по софрата и ближеха чиниите на „Мултигруп“. Сега няма да ги кажа, днес управляват държавата повечето от тях“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90