Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов за Кортенска: Ще я съдя за 100 000 лв.

Не може да ме определя като втора категория човек

"Не се засягам от твърденията й, че съм турчин - чувствам се достоен български гражданин", твърди Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев - Рашидов за Кортенска: Ще я съдя за 100 000 лв.

"Не се засягам от твърденията й, че съм турчин - чувствам се достоен български гражданин", твърди Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов ще съди Мирослава Кортенска за 100 000 лв., разкри самият той пред „Площад Славейков“. Причина за нмеренията му са изявленията на театроведката пред Агенция ПИК, че Рашидов е „етнически турчин“, „искаме българин за министър на културата“ и „да е малко по-скромен, защото не се намира в Турция“. Интервюто на Кортенска е реакция след сблъсъка й с Рашидов и с председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в неделя в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия.

„Това много грозно, това е ксенофобия и ще бъде осъдена! Какъв е този човек, който казва, че нямам никакви права в тази държава, освен да бъда турчин, – заяви пред „Площад Славейков“ Вежди Рашидов. – Цял живот съм бил много добър, много почтен и много честен български гражданин. Не искам да легитимирам повече една жена, която оплю цялата българска интелигенция, на която някой й е казал, че ще стане министър на културата – това няма как да стане. Тя е никой и е непочтено да се сравнява с един велик българин като Крикор Азарян, ние трябва да създаваме пиедестали на великите българи. Тя не може да спори с Христо Мутафчиев и да нарича кебапчия този български актьор. Цял живот съм бил български художник, който е носил български паспорт с достойнство“.

Рашидов твърди, че ще съди Кортенска, защото „трябва да се научи да плаща“. „Не ме интересува дали може да ги плати, да си мери думите!, -продължи Рашидов. – Аз не я засегнах с нещо, питах я само по какво е професор. България се напълни с непознати никому хора, които са се накичили със звания. Това девалвира интинските учени и стойности. И вече няма да си крия званията – аз съм академик на 160-милионна държава, академик съм на 60-милионна Франция и съм член-кореспондент на БАН. Кого иска да управлява тя, след като оплю всички?! Оплю Стефан Цанев, Йордан Радичков, Светлин Русев. Години наред ме наричаше „дегенерат“, „курвар“, „пияница“… Аз няма да давам отчет за личния си живот на тази жена. Хората ме спират и ми казват: „Синко, ти си по българин от много българи“.

„Не се засягам от твърденията й, че съм турчин – чувствам се достоен български гражданин и си плащам честно данъците на моята държава, – казва Рашидов. – И съм разнасял славата на България, за разлика от нея. Дали мога да бъда министър на културата, това може да го каже българския народ. За министър съм бил поканен не от етническата партия, аз съм единственият, поканен за министър извън ДПС. Тази жена ще бъде наказана за ксенофобските внушения, които пуска в обществото! Не може да ме определя като втора категория човек, защото самата тя не е никаква категория. Тази жена е една озлобена квачка, която плюе срещу заплащане.“

Рашидов не съжалява, че е участвал в предаването на Люба Кулезич, защото е покрепил Христо Мутафчиев. Съжалява само, че е разкрил на кого в културата е помагал с пари: „Но някой трябва да помага. Имал съм възможност, помогнал съм – и на Коко Азарян, и на Велко Кънев, и на Рангел Вълчанов“.

Бившият мнистър на културата заяви, че ще заведе още две дела на Кортенска – за твърдението й, че синът му Вадим е „строил българския Лувър“: „Синът ми нито българския, нито съветския Лувър е строил. Музеят е строен от „Главболгарстрой“. Веднъж пропуснах такова твърдение по адрес на сина ми, но този път – не. Ще искам да се направи пълно разследване на моя син“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg