Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов за мажоритарния избор: Какво, искаме „Полет над кукувиче гнездо“?

Не гласувах на референдума на „този млад и красив човек“, каза министърът на културата

Съдбата на хората не е играчка, каза Вежди Рашидов. Снимка: Емил Георгиев - Рашидов за мажоритарния избор: Какво, искаме „Полет над кукувиче гнездо“?

Съдбата на хората не е играчка, каза Вежди Рашидов. Снимка: Емил Георгиев

Вежди Рашидов не е гласувал на референдума, иницииран от Слави Трифонов – „този млад и красив човек“, както се изрази министърът на културата в оставка в съботния сутрешен блок на Би Ти Ви. Според него по тази тема позицията му се различава от тази на Бойко Борисов. Както стана ясно в последните дни, премиерът вече е готов да участва в управлението в рамките на настоящия парламент, но при условие, че се въведе мажоритарната избирателна система.

„Какво да вкараме в парламента? Народния театър, всички театри, Консерваторията, Операта, Слави Трифонов с тримата му сценаристи? Какво ще правим? Ще играем „Полет над кукувиче гнездо“ на българския народ? Съдбата на хората не е играчка.“

Рашидов, който се е явявал като мажоритарен кандидат на ГЕРБ през 2009-а и имаше силен резултат в Кърджали, бастионът на ДПС, е убеден, че е нужен баланс и че политиката е отговорност.

Иначе, културният министър обясни, че в медиите често тенденциозно го критикуват и канят само определени хора, които да говорят за него – но той е спрял да се обижда.

Рашидов разказа, че наскоро, когато подписал нова спогодба с Лувъра и научил, че от Испания също искат да покажат изложбата „Епопея на тракийски царе“ – му се обадил някой по телефона и му казал да си пусне телевизора. А в ефира трима души каруцарски го псували.

Министърът посочи, че е отказал заради конфликт на интереси да участва в изложба в музея „Роден“, но докарал оригинални работи на Роден за първи път в България, не приел покана да продаде своя скулптура на Лувъра, нито да се включи в експозиция в музея на Пушкин (но в момента, за последни дни в галерия „Средец“ на културното министерство може да се видят ранни творби на Вежди Рашидов).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС