Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов за светещите очи на Самуил: Недейте, моите помръкнаха

Аз вече никъде не си държа парите, ям и пия вече. В ресторантбанк си ги държа

Вежди Рашидов признава, че е бил рецензент и преподавател на автора на статуята Александър Хайтов и според него не е редно да говори за паметника. - Рашидов за светещите очи на Самуил: Недейте, моите помръкнаха

Вежди Рашидов признава, че е бил рецензент и преподавател на автора на статуята Александър Хайтов и според него не е редно да говори за паметника.

Вежди Рашидов отказа да коментира статуята на цар Самуил пред журналисти в Народното събрание, пише онлайн изданието на „24 часа“. Казва, че нито като скулптор, нито като министър би обсъждал творби на свои колеги. Признава, че е бил рецензент и преподавател на автора на статуята Александър Хайтов и според него не е редно да говори за паметника.

„Няма да чуете от устата ми лоша дума за творец“, казва Рашидов. На въпрос какво мисли за светещите очи на статуята, министърът отговаря:

„Недейте, моите помръкнаха“.

Скулпторът не пожела да коментира и ситуацията, в която са изпадали творците от поколението на Борис Гуджунов, почитал в нищета преди броени дни. Вежди Рашидов обясни, че след като от министерството разбрали за състоянието на естрадния певец, са му дали около 8000 лв. Отделно скулпторът дал лични пари, събрали и от НДК – около 1000 лв. Рашидов припомни и за други подобни случаи, в които Министерство на културата е помагало на творци, които имат нужда от помощ.

По темата за парите му, които потънаха в КТБ, Рашидов отвръща:

„Аз вече никъде не си държа парите, ям и пия вече. В ресторантбанк си ги държа.“

Министърът твърди, че още не си е получил парите от КТБ, които се опита да спаси с цесии – в момента имало „обжалване“:

„Моята равносметка след КТБ е на минус, надявам се скоро да стане на плюс.“

По думите му той никога не е криел доходите си и си е подавал коректни данъчни декларации, след това призова журналистите да проверят онези, които мълчат – „за да можеш никога да не казваш остро думи – трябва да си си платил данъците.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах