Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов защити Божидар Димитров и се скара за паметниците

Според министъра на културата статуите в България се поставят безразборно

Културният министър призна и че още няма решение на проблема с Музикалния театър в София. - Рашидов защити Божидар Димитров и се скара за паметниците

Културният министър призна и че още няма решение на проблема с Музикалния театър в София.

Министърът на културата Вежди Рашидов защити директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, но намекна, че някои от изказванията му може да са прекалени. Според Рашидов, който инспектира във вторник строежа на Ларгото, всеки е свободен да говори каквото си иска, стига да носи отговорност за това, но по отношение на работата си историкът начело на НИМ бил перфектен.

„Интересува ме да изведа авторитета на българската култура до световно ниво – заяви културният министър във вторник. – В домашните истории не мога да взема отношение, всеки човек е свободен да говори каквото си иска и да носи отговорност за това, което говори. Божидар Димитров като директор на НИМ си върши перфектно и експертно работата. А иначе какво говори той – не съм човекът, дето му забранявам или позволявам да го прави.“

Изказването му идва след размяна на остри реплики с участието на Божидар Димитров покрай плановете за реконструкция на Голямата базилика в Плиска. Група интелектуалци, сред които професорите Ивайло Дичев и Калин Янакиев, се противопоставиха на идеята за възстановяването на храма до първоначалния му вид, а Димитров ги нарече „боклуци“. В момента се събират и подписи в петиция с искане за оставката му като директор на НИМ.

В понеделник с отворено писмо Божидар Димитров се защити и намекна, че ще напусне и сам, навярно след като приключи с последната си голяма задача – възстановяването на базиликата. В становището си историкът се сравни с Барселона, а Дичев и Янакиев – с ЦСКА от „В“ група и ги посъветва да не се борят с него.

Днес културният министър Вежди Рашидов провери напредъка строежа на Ларгото, като пред журналисти увери, че работата ще бъде извършена в срок – 15 ноември, тъй като в противен случай страната ни няма да получи предвидените пари по европейски проект. Самото откриване обаче ще е през 2016 г. Очаква се разкопките да приключат до края на септември, а след това ще се пристъпи и към по-сложната задача – изграждането на стъкления покрив на Ларгото.

Рашидов се възмути и от безразборното поставяне на паметници в центъра на София – „на всеки десет метра“.

„Ако отидете във Франция или Рим, ще видите – вървите, вървите и стигате до площадче, шадраванче, скулптура, център, отивате по-натам и същото – разказа министърът. – Тези места трябва да се децентрализират, всеки район да си има свой площад, център. Казал съм нещо простичко – ако намерим законови норми, всеки строител, който инвестира в строителство, да го задължим да естетизира, да направи по една скулптура пред сградата, която е построил, след 10 години ще имаме 10 прекрасни сгради с прекрасни скулптури, тогава няма да има нужда да тичаме до Париж, ще се радваме на София. Трябва сериозно да помислим как монументите да излязат от центъра, защото има опасност един ден някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Изброил съм над 24 скулптури в периметър от 4 декара в центъра.“

Рашидов засегна и Англия, където в Лондон имало само два паметника в центъра, във Виена – само на Моцарт, в Германия – един Бетовен.

„Когато има градска среда, поставянето на паметници на културата трябва да се прави по един експертен начин, а не по „Фейсбук“. Градоустройството е много сериозно и отговорно за бъдещето, за децата ни и за младите хора.“

Вежди Рашидов коментира накратко и случая с директора на Музикалния театър в София Марио Николов, който бе уличен в редица нарушения, сред които излизане в болничен за гастрол в чужбина. Оказва се, че Николов все още не е работа и затова не може да се извърши необходимата проверка и да се приложат санкции – най-вероятно го чака уволнение.

„Ще го търсим, когато му приключат болничните дни. Помолили сме да го проверят. Не искам да бъда краен, нямам нищо лично към Марио Николов, но тези артисти искат да ядат хляб и не е честно. Не му прави чест, театърът му е зле, той ходи да си прави хонорари.“

„Когато предишният директор си отиде, остави печалба в музикалния театър от 600 000 лева, а след като дойде Марио Николов, той беше на минус 600 000 лева“, каза още Рашидов.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах