Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашко Младенов: Няма да допуснем събарянето на тютюневия склад

И все пак от НИНКН са издали разрешение за демонтирането на сградата на ул. „Г. М. Димитров“ в Пловдив

След пожара в тютюневите складове в Пловдив през лятото на 2016-а, тогавашният културен министър Вежди Рашидов обеща, че няма да позволи „паметници на културата да се рушат и да променят вида си“.  - Рашко Младенов: Няма да допуснем събарянето на тютюневия склад

След пожара в тютюневите складове в Пловдив през лятото на 2016-а, тогавашният културен министър Вежди Рашидов обеща, че няма да позволи „паметници на културата да се рушат и да променят вида си“.

„Няма решение на Министерството на културата за събарянето на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“ № 29 в Пловдив“, заяви служебният министър на културата Рашко Младенов пред „Площад Славейков“. Поискахме коментара му след новината, дошла от председателя на „Да, България“ Христо Иванов и и архитект Петкана Бакалова, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата по време на мандата на Вежди Рашидов са дали такова разрешение. Въпреки че като министър Рашидов гарантираше, че няма да го направи.

Слухове за възможно бутане на сградата се появиха преди дни в социалните мрежи. Но тогава заместник-министърът на културата Боил Банов бе категоричен, че не отговарят на истината. Напротив, през месец декември 2016-а било издадено становище за укрепване на „съществуващата структура“, каза Банов пред „Площад Славейков“.

Оказа се, че такова становище все пак е било издадено от НИНКН, каза днес пред нашата медия Рашко Младенов. Той твърди, че е невъзможно институтът за недвижимо културно наследство за придвижи такова становище без съгласието на Министерството на културата.

Пред „Площад Славейков“ министър Младенов цитира свое писмо до зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски в отговор на постъпил от него въпрос по повод искане от собственика на тютюневия склад на „Г. М. Димитров“ в Пловдив от фирма „Галакси Инвестмънт Груп“ да бъде премахната цялата останала част от сградата.

Писмото на министъра гласи:

„В тази връзка Ви уведомяваме за следното: в изпълнение на решението от констативен протокол на комисия по член 73, алинея 1 от Закона за културното наследство, назначена със заповед на кмета на Община Пловдив, от собственика на тютюнев склад на ул. „Г. М. Димитров“ № 29 е внесен проект за временно укрепване на запазените структури на тютюневия склад, който е съгласуван с Министерството на културата. Проектът е изискан само с цел укрепване на запазените структури и осигуряване на безопасността на околното пространство. Министерството на културата не разрешава демонтирането на останките от сградата“.

Пред „Площад Славейков“ Рашко Младенов каза, че издалите в НИНКН разрешение за събарянето на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“ в Пловдив, който е част от групов паметник на културата, „ще си понесат последствията“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg