Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Расистки скандал в комедия на Адам Сандлър

Над 10 индианци напуснали снимачната площадка, възмутени от имена на герои като Дъха на катерицата и Без сутиен

От филмовата компания на Адам Сандлър отказват коментар. - Расистки скандал в комедия на Адам Сандлър

От филмовата компания на Адам Сандлър отказват коментар.

Около дузина актьори от индиански произход са напуснали в сряда снимачната площадка на новия филм на Адам Сандлър в знак на протест срещу осмиването на културата на апачите, включително и чрез имена на герои като Дъха на катерицата и Без сутиен. Актьорите останали силно обидени от грубите шеги в сценария на „Смешната шесторката“, пародия на класическия уестърн „Великолепната седморка“.

Освен от подигравчийските имена, те възнегодували и от сцена с героиня, която клекнала и уринирала, докато пуши лулата на мира, както и неподходящо позициониране на перата на типи, пише Indian Country Today Media Network.

Във филма участват Адам Сандлър, Ник Нолти, Стив Бушеми, Дан Акройд, Джон Ловиц и Ванила Айс. Сандлър е съсценарист на лентата.

Участниците били осведомени при подписването на договорите си, че „Смешната шесторка“, която се снима в Ню Мексико, ще е хумористичен, но не расистки филм, казва актьорът Лорън Антъни пред изданието. „Затова и аз се съгласих, но в понеделник нещата на снимачната площадка започнаха да стават странни“, обяснява той.

Когато актьорите се оплакали, режисьорът заявил, че неуважението не е целенасочено и филмът е комедия.

Индианците изразяват несъгласие и от други несъответствия. „Предполага се да сме апачи, но всичко е толкова стереотипно, че изобщо не приличаме на апачи, а доста повече на команчи“, твърди Антъни.

Друга актриса – Алисън Йънг, разказва как продуцентите ѝ казали: „Ако сте толкова чувствителни, по-добре си отивайте“, след което тя се разплакала. „Предполага се това да е комедия, която те разсмива. Филм като този не бива да кара никого да се чувства така. Нищо не се е променило. Ние все още сме просто холивудски индианци“, казва тя.

От филмовата компания на Сандлър – „Хепи Мадисън Продакшънс“, отказват коментар.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС