Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Расизъм на Оскарите? Номинират само бели

А миналогодишната церемония бе триумф на тъмнокожите творци

Биографичният филм за Мартин Лутър Кинг бе порязан от Американската филмова академия. Липсата на номинации за тъмнокожи актьори предизвика появата на хаштага #OscarsSoWhite (Оскарите са бели). - Расизъм на Оскарите? Номинират само бели

Биографичният филм за Мартин Лутър Кинг бе порязан от Американската филмова академия. Липсата на номинации за тъмнокожи актьори предизвика появата на хаштага #OscarsSoWhite (Оскарите са бели).

Силен отпор се надигна срещу Американската филмова академия в социалната мрежа Туитър, след като бяха обявени претендентите за наградите Оскар, тъй като сред тях няма нито един тъмнокож актьор или представител на малцинствена етническа група.

В сайта за микроблогинг хаштагът, който вилнее вече втори ден, е #OscarsSoWhite (Оскарите са бели – бел. ред.).

Мнозина бяха шокирани от факта, че биографичният филм за Мартин Лутър Кинг е порязан в немалко от най-важните категории. Липсва и очакваната номинация за най-добър режисьор на Ава Дюверне, както и за най-добър актьор на Дейвид Ойелово.

Повечето от постовете се подиграват на Академията, характеризирайки наградите като бял приятел, който си няма хал хабер, че се изказва расистки. Хората в интернет коментират и факта, че 94% от имащите право на глас в Академията са бели, 77% от тях са мъже, а цветнокожите и латиносите са по 2%.

Миналогодишната церемония беше триумф за тъмнокожите творци, след като режисьорът на „12 години в робство“ Стивън Маккуин прибра трофея за най-добър филм. Лупита Нионго в образа на Патси пък получи Оскар за второстепенна женска роля.

Думите на Черил Бун Айзъкс – първият тъмнокож президент на Академията за филмово изкуство и науки, от миналата година явно предсказват, че успехът на „12 години в робство“ ще окаже значителна промяна в климата на Холивуд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС