Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рая на Господинов

„Сватби на животни и неща“ в книжарница „Перото“

Мисля, че Жоро е направил много смела крачка, защото детското въображение винаги ще лети напред – пред това на голямото дете, каза на премиерата Силвия Чолева. Снимки: Румен Добрев - Рая на Господинов

Мисля, че Жоро е направил много смела крачка, защото детското въображение винаги ще лети напред – пред това на голямото дете, каза на премиерата Силвия Чолева. Снимки: Румен Добрев

Баща и дъщеря четат за сватбата на котка и контакт. Де се е чуло и видяло? Пред много малки и малко повече пораснали деца в книжарница „Перото“ Рая Господинова и татко ѝ Георги представиха новата си книга – „Сватби на животни и неща“ – и влязоха в същинска битка кой ще разсмее по-силно публиката и ще заслужи повече аплодисменти.

„Разбира се, има състезание в това помежду ни – каза Георги Господинов преди с дъщеря му да прочетат своите версии на „Котка и контакт“. – Тя твърди, че аз рисувам грозно, аз твърдя, че тя пише с грешки. И двамата сме прави.“

Е, и двамата се оказаха прави – утвърденият писател подгря с история за невидима котка приятел на детето, а новата авторка Рая завърши с двойно повече светлина за Коледа…, благодарение на светеща котка с опашка в контакта.

Малчугани случат фантастичните истории на Георги и Рая Господинови.

Малчугани случат фантастичните истории на Георги и Рая Господинови.

„Сватби на животни и неща“ е на пазара вече от няколко месеца. Историята зад книгата е отпреди около две години, когато Рая все още нямала 6 навършени години. С баща си си говорили и на нея ѝ хрумнала идеята да женят различни предмети в стаята и да съчиняват какво би се случило с тях. Разбира се, обилно гарнирано със собствените им илюстрации (да, Георги Господинов е малко зле с рисуването, както предупреди Рая). И така, вечер и тайно един от друг баща и дъщеря събирали невъзможности – а резултатът бе представен в „Перото“ в събота на обяд.

Рая, със своето френско „р“, прочете „Айфеловата кула и жираф“, Георги отвърна с „Диван и крокодил“ (не без любезната подкрепа на самия крокодил), а Рая предизвика силно вълнение с „Влакче и стоножка“ – не много весела любовна история за един грозен и шумен влак. След „Котка и контакт“ на два гласа Господинови прочетоха и „Муха и таралеж“, завършвайки забавната си надпревара с „Чао и сбогом“, както според въображението на Рая казала мухата на таралежа.

Рая, със забележителното си френско „р“, прочете „Айфеловата кула и жираф“, Георги отвърна с „Диван и крокодил“, не без любезната подкрепа и на самия крокодил – в ръцете не Силвия Чолева.

Рая, с френското си „р“, прочете „Айфеловата кула и жираф“, Георги отвърна с „Диван и крокодил“, не без любезната подкрепа на самия крокодил – в ръцете на Силвия Чолева.

Но дали състезанието между бащата и дъщерята е неравно, когато се провежда на арената на свободата и въображението? Както отбеляза преводачката и издателка Зорница Христова, в книгата веднага си личи кои текстове са на Георги Господинов и кои на Рая – вторите просто са по-свободни.

„Тази книга има толкова варианти на четене, толкова варианти на въображението, колкото само едно дете може да измисли – каза Силвия Чолева на представянето. – Мисля, че Жоро е направил смела крачка, защото детското въображение винаги ще лети пред това на голямото дете. Жоро тук също е дете, там се срещат бащата и дъщерята.“

Време за рисуване.

Време за рисуване!

И докато на сцената се четяха истории и се сипеха истории за историите – в края на подиума няколко хлапета рисуваха с предвидливо подготвените моливи и листа. Така и децата в „Перото“ успяха да отпуснат въображението си, докато Георги и Рая представяха съвсем на живо някои от вдъхновителите си – като мечето Пижамко, което обича да спи и мрази твърди матраци, дакелът Клеопатра, който пътува с метро и мрази махане на етикети, или мишката Мики. Ако се питате нея пък какви чувства я владеят – тя обича да медитира и не яде жълтъци.

Рая, едва на 8 години, ни заявява, че нещата трябва да се събират и да се обичат. Но също и че са изчезнали индийски слонове или че в Италия вече не произвеждат спагети. За повече от новините ѝ – www.новини рая.com. Или пък „Сватби на животни и неща“.

Деца рисуват и оцветяват по време на премиерата.

Деца рисуват и оцветяват по време на премиерата.

RUM_1696

Рая с крокодила от дивана.

Рая с крокодила от дивана.

И баща ѝ, който по неин пример си нахлупва шапка.

И баща ѝ, който по неин пример си нахлупва шапка.

RUM_1791

RUM_1769

Издателката Божана Апостолова връчва подаръци на малката си голяма авторка.

Издателката Божана Апостолова връчва подаръци на малката си голяма авторка.

RUM_1845

Малчугани слушат в захлас.

Хлапетата слушат в захлас.

Усмивка и от директора на НДК Мирослав Боршош.

Усмивка и от директора на НДК Мирослав Боршош.

Георги Господинов „оценява“ рисунките на малките художници.

Георги Господинов разглежда рисунките на малките художници.

И двамата с Рая раздават автографи на съвместната си книга.

Поклон от писателите за публиката.

И двамата с Рая раздават автографи на съвместната си книга.

Двамата с Рая раздават автографи на съвместната си книга.

А рисуването съвсем не е само за най-малките!

А рисуването съвсем не е само за най-малките!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах