Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разбитата стомна и разстроеното момче

Музей поде кампания да издири дете, потрошило съд на 200 години, за да го успокои, че всичко вече е наред

Стомната е била разбита на 65 парчета. - Разбитата стомна и разстроеното момче

Стомната е била разбита на 65 парчета.

История с разбиването на ценна стомна от XVIII век на десетки парчета в музей в Ипсуич и разстроеното до сълзи момченце, виновно за белята, виновник завърши с щастлив край.

Случката започва миналото лято, когато детето посещава със семейството си „Крайстчърч Меншън“ в британския град и без да иска събаря от нисък перваз изящния съд, който се чупи на повече от 60 частици.

Благодарение на реставраторския екип в музея, сега всички 65 части на стомната отново са слепени в едно цяло. От управата на музея обаче си спомнят, че след инцидента от миналата година момчето, съборило артефакта, е било изключително разстроено, затова решават да го открият. Подемат кампания по издирване на детето, което е около 5-годишно, за да го успокоят, че всичко е наред.

Стомната е възстановена парче по парче от реставраторите.

Стомната е възстановена парче по парче от реставраторите.

Само за около десетина дни целта е изпълнена – майката на „извършителя“ прочита в интернет какво се е случило и се свързва с музея по телефона.

„Опитът ни да открием момчето заинтригува не само местните медии, но и издания в цяла Великобритания, дори в Щатите и Южна Африка – казва говорител на музея пред ВВС. – Получихме обаждане от майка му, която ни каза, че цялото им семейство е много щастливо, че стомната е възстановена, но все пак предпочитат да останат анонимни. Знаем единствено, че са от югоизточната част на страната.“

 

В момента стомната е преместена от „Крайстчърч Меншън“ и е изложена в Музея на изкуството в Ипсуич. В оригиналния си вид, преди счупването, стомната би могла да се продаде на търг за хиляди паунда, смятат експерти. Сега обаче никой не се наема да ѝ сложи цена.

Мозаечната стомна е на повече от 200 години.

Мозаечната стомна е на повече от 200 години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg