Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разбулват тайните страсти на Фрида Кало

Любовните писма на художничката ще бъдат предложени на търг след броени дни

Автопортрет, Фрида Кало - Разбулват тайните страсти на Фрида Кало

Автопортрет, Фрида Кало

„Предната вечер сякаш хиляди перца галеха всяка част от тялото ми, а върховете на пръстите ти като да имаха устни, целуващи кожата ми.“ Тези думи пише художничката Фрида Кало през август 1946 г. до артиста Хосе Бартоли. Това писмо и още много други, съдържащи детайли от страстната им любовна връзка, останаха скрити за почти 70 години. До днес.

Следващата сряда на търг в Ню Йорк ще бъде предложена колекция от 25 писма на Кало – над 100 страници чувствена, на места дори еротична, кореспонденция. Очаква се цената да надскочи 120 хиляди щатски долара.

Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка тъкмо е претърпяла операция на гърба. Те се влюбват до полуда един в друг и си пишат редовно, след като тя се завръща в Мексико. Словата ѝ са красиви – изобилсващи с нежен копнеж, достатъчни да събудят романтиката у всекиго от нас.

„Опитах да съм колкото може по-близо до теб, да те усетя, да се насладя на несравнимите ти ласки, на удоволствието да те докосвам“, пише тя през септември 1946. „Ако не те докосвам, ръцете ми, устните ми, цялото ми тяло губят сетивността си. Знам, че ще трябва да си те представям, когато вече не си до мен.“

Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка е претърпяла операция на гърба.

Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка току-що е претърпяла операция на гърба.

Но тези писма предизвикват и усещането за дискомфорт при четене. „Кореспонденция, при която подателят е направил невъзможно, за да я скрие (Бартоли се подписва като „Соня“, за да не бъде уличен от съпруга на Кало, художника Диего Ривера), трябва да остане лична. В крайна сметка, тяхната страст е функция на тази лична неприкосновеност“, пише Клер Коен от „Дейли Телеграф“.

Според нея да се разкъса дълбоко чувствената, скрита любовна афера и да се изложат на показ еротичните ѝ подробности е грубо посегателство – и не е по-добро, отколкото да се вземе ключето от тайния дневник на Кало.

Любовните писма са светото писание във връзката между двама души. Забравете гневното захвърляне на годежен пръстен в кратата на бившата половинка. От векове отхвърлените любовници просто връщат вързопче с получените любовни писма на техния подател и това има ясно послание: „Преживял съм те“.

За някои дори това не е достатъчно – Дафне дьо Морие зрелищно изгаря колекцията от любовни писма от съпруга си. Данте Габриел Росети подпалва купища пикантни бележки от Джейн Морис (съпруга на неговия приятел Уилям). Чарлс Дикенс хвърля в огъня цялата си кореспонденция през 1860 г. – и несъмнено в нея са влизали и писмата от любовницата му Елън Търнън.

И въпреки това много любовни писма на велики и известни личности са минавали през ръцете на аукционерите. През декември миналата година например кореспонденцията от Джо Димаджио до Мерилин Монро бе продадена за 53 хиляди паунда. Колекционери са били просветени дори за тайни от спалнята на кралица Виктория и връзката ѝ с принц Алберт.

Писмата на Фрида Кало насочват към неизвестни досега събития от живота ѝ – включително и бременността. Но те също така съдържат интимни детайли – кичури коса, полъх от парфюма ѝ и малки рисунки, предназначени само за очите на Бартоли, обяснява Коен и заключава: „а ние трябва да извърнем своите, в името на романтиката“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС