Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разчетен е древен библейски текст, намерен в синагога

Пергаментът е най-значимият след свитъците от Мъртво море

Пергаментът е силно обгорял, но е разчетен с помощта на медицинска техника. - Разчетен е древен библейски текст, намерен в синагога

Пергаментът е силно обгорял, но е разчетен с помощта на медицинска техника.

Археолози откриха библейски писания върху силно обгорял пергамент на 1500 години с помощта на дигитални изображения и окачествиха текста като най-древния след свитъците от Мъртво море, пише испанският „Eл Економиста“.

Американски и израелски изследователи разчетоха текста, благодарение на най-напредничава медицинска и дигитална технология. Артефактът е изкопан преди 45 години, когато стандартните криминологични процедури не са могли да доведат до откриването на какъвто и да е текст върху пергамента. Пергаментът е намерен през 1970 г. в Аин Джеди – на около 40 км на юг от Кумранските пещери, които криеха свитъците от Мъртво море.

Пнина Шор, консерватор в Института за изследване на древността в Израел, показа на пресконференция цилиндричния предмет с дължина 5 см и заяви, че определи откритието за велико.

„След откриването на свитъците от Мъртво море това е най-значимата находка на древна Библия“, заяви Шор, позовавайки се на стотиците древни текстове, открити в края на четиридесетте години на миналия век близо край бреговете на Мъртво море. Според учените тези свитъци смятани са най-древните библейски текстове, открити досега, и са ги датирали от ІІІ в. пр. Хр. и от 70 г. сл. Хр.

Археологът Сефи Порат, съдиректор по разкопките, съобщи, че разчетеният пергамент датира от около 600-та година. Намерен е случайно от него сред руините на древна синагога, докато изследвал керамичните плочки от обекта.

Merkel Technologies – израелска компания, специализирана в медицинско оборудване с най-нови технологии, помогнала за разчитането на текста, предоставяйки микрокомпютъризиран скенер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg